fallback

Бундесбанк: Германия не се намира в икономическа криза

Икономиката работи близо до пълния си капацитет, като някои сектори като строителството например, показват признаци на прегряване, посочи Йенс Вайдман

17:44 | 16.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Управителят на германската централна банка Бундесбанк Йенс Вайдман обрисува положителна картина за икономическите перспективи пред страната. По думите му инерцията на растежа ще се ускори в средносрочен план, подчертавайки необходимостта от структурни инвестиции.

Най-голямата икономика в еврозоната работи близо до пълния си капацитет, като някои сектори, като строителството например, показват признаци на прегряване, посочи Вайдман в изказване от Франкфурт, цитиран от Bloomberg. По думите му страната не се намира в икономическа криза.

Коментарът му бе направен, след като Германия отчете изненадващ икономически ръст през третото тримесечие, разминавайки се с очакваната рецесия. Доверието на потребителите и бизнеса също се подобрява, както и заводските поръчки и износа – намек, че продължилият година спад в сектора на промишлеността може да е към края си.

Вайдман често изразява притеснението си за страничните ефекти от нестандартните политики на Европейската централна банка, като покупките на облигации например.

„Не съм против експанзионистичната парична политика“, заяви той. „Въпреки това трябва да се направи оценка доколко експанзионистична тази парична политика трябва да бъде“, посочи той.

Заявявайки, че лихвените проценти вече са близо до „долната граница“ – лихвата на ЕЦБ е минус 0,5%, Вайдман отново повтори познат рефрен на централните банкери в еврозоната, според които не само те трябва да работят за стимулиране на икономиката. Все повече нараства натиска върху правителствата за повече фискални стимули, стига да разполагат с капацитета за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 11.09.22 г.
fallback