IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки могат да помогнат в борбата с климатичните изменения

Централните банки трябва да спрат покупките на облигации от компании, които отделят прекалено много въглероден двуокис в следствие на производствената си дейност

17:05 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Най-големите световни централни банки могат да адаптират паричните си политики, за да помогнат за смекчаване на рисковете от изменението на климата, без да се отказват от другите си цели, като ограничаване на инфлацията и засилване на икономиката. Това се казва в последното изследване на Института за международна икономика „Питърсън“

Централните банки могат да допринесат за каузата въз основа видовете ценни книжа, които купуват в подкрепа на усилията си за стимулиране на икономиката, казва Патрик Хонохан, сътрудник в института.

Основно Хонохан смята, че централните банки трябва да спрат покупките на облигации от компании, които отделят прекалено много въглероден диоксид вследствие на производствената си дейност, и по този начин да подпомогнат борбата с климатичните промени.

Препоръките на Хонохан се отнасят най-вече за централните банки, различни от Федералния резерв. Фед е ограничен от закон с какви ценни книжа може да търгува. Но други централни банки, като Европейската централна банка например, имат повече свобода относно търговията с активи. Това, според цитираното изследване им дава допълнителен инструмент за подпомагане на усилията за намаляване на рисковете от изменението на климата.

Най-големите световни централни банки купуват облигации, за да спомогнат постигането на целите на паричната си политика. Във финансовата криза и последиците от нея централните банки започнаха да възприемат тези покупки като инструмент за осигуряване на стимули за икономиката. Очаква се тази стратегия да бъде възпроизвеждана в бъдещи рецесии, а някои централни банки като ЕЦБ и Японската банка вече купуват ценни книжа със същите мотиви.

Изборът на паричната политика на Фед, от друга страна, е насочен категорично към постигане на целите за инфлация и растеж на работните места, заложени от Конгреса. Това прави Американската централна банка самотен играч сред най-големите централни банки в света в Мрежата за по-зелена финансовата система - глобално усилие, насочено към подготовката на финансовата система за справяне с рисковете от изменението на климата.

Председателят на Фед Джером Пауъл каза по-рано този месец: „Изменението на климата е един от най- важните въпроси, що се отнася до мен“. Но „основната отговорност за справянето с изменението на климата в момента е на законодателните органи и на определени агенции, " и добави " не сме в позиция, в която мисля, че бихме водили парична политика, за да се справим с проблеми от типа на изменението на климата. "

Лидерите на Фед, също така, внимават да не навлизат в проблемите на изменението на климата, тъй като в политическата среда някои републиканци все още поставят под въпрос това дали използването на изкопаеми горива повишава глобалните температури.

В същото време, гуверньорът на Германската централна банка Йенс Вайдман , заяви че Европейската централна банка не бива да играе роля в борбата с изменението на климата, тъй като това може да натовари политиката й, да застраши нейната независимост и да рискува нейния неутралитет.

С нарастващия брой политици, обсъждащи финансовия риск от екстремни метеорологични събития, новият управител на ЕЦБ Кристин Лагард наскоро заяви, че усилията за смекчаване на изменението на климата трябва да бъдат приоритет за централните банки и надзорните органи.

Вайдман от своя страна каза че закупуването на непропорционален дял „зелени“ облигации, както предлагат някои членове на ЕЦБ, ще наруши принципа на неутралност на пазара.

Той също така добави, че когато са обвързани с дейността на Централните банки, различни природни катаклизми, могат да доведат до по-волатилен растеж и инфлация, което би направило определянето на паричната политика още по-трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още