IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заводската активност в Китай през ноември расте най-бързо за последните 3 години

Въпреки позитивните данни голяма част от икономистите смятат, че е твърде рано да се говори за начало на възстановяване на растежа на китайската икономика

12:13 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската заводска активност показва изненадващи признаци на подобрение през ноември, като растежът ѝ достига своя най-бърз темп за последните близо три години, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване, засягащо китайския частен сектор от понеделник.

Все пак анализаторите остават загрижени за дефлационните рискове в сектора, тъй като все още не са убедени, че най-лошото за китайските производители е останало в миналото.

Според тях данните от двете проучвания - излезналите в понеделник на Caixin/Markit и официалните данни от събота, рисуват картина, която показва отделни елементи на възстановяване, което ще бъде трудно да се поддържа. 

„Подобрението през миналия месец се обуславя на различни фактори за двата производствени индекса, което затруднява определянето на причината за очевидната засилена заводска активност“, пише в бележка в понеделник Джулиан Еванс-Причард, старши икономист за Китай. „Съмнявам се, че това е началото на решителното възстановяване на активността“, добави той.

През ноември индексът на мениджърите по поръчките PMI на Caixin/Markit нараства до 51,8 пункта, спрямо 51,7 пункта за предходния месец, отбелязвайки най-бързото си покачване от декември 2016 г., когато достигна 51,9 пункта. Границата от 50 пункта разделя разширяването от свиването в производствената активност.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха индексът да достигне стойност от 51,4 пункта през ноември.

Общите нови поръчки и производството във фабриките остават на плаващи нива през ноември, въпреки че и двата показателя леко спадат спрямо рекордните стойности от предходния месец, когато нараснаха с най-бърз темп от съответно около шест и три години.

Лари Хъ, главен икономист в Macquarie Group, предупреждава, че подобрението може да бъде засегнато, тъй като някои от стимулите изчезват, като по-ведрото настроение около търговската война и топлото време. Доверието на бизнеса се е понижило като компаниите не са склонни да попълнят своите запаси, притеснени от перспективите за търсенето и продължаващата неяснота в отношенията между Китай и САЩ.

Официалното измерване на заводската активност в Китай от събота също предостави изненадващи данни. Активността неочаквано се е върнала към растеж през ноември за първи път от седем месеца на фона на ръста на вътрешното търсене благодарение на ускорените мерки за стимулиране на икономиката на Пекин. Повишението обаче е слабо, а износът е останал вял. След няколко седмици може да влязат в сила още американски мита, а Пекин и Вашингтон продължават да преговарят по първата фаза на търговско споразумение.

Индексът на мениджърите по покупките скочи до 50,2 пункта през ноември, което е най-високото му ниво от март насам, сочат данни на Китайската статистическа служба, публикувани в събота. Ниво над 50 пункта означава растеж.

За сравнение през октомври беше отчетено ниво от 49,3 пункта. Допитване на Ройтерс установи, че анализаторите очакват индексът PMI да е на ниво от 49,5 пункта.

От друга страна проучването на Caixin показва, че индексът за нови износни поръчки достига 51 пункта, или малко по-малко от стойността за октомври. Устойчивостта в сектора води до значително възстановяване на пазара на труда през ноември, като компаниите добавят нови работници за първи път от осем месеца.

Въпреки това маржовете на печалбата остават притиснати, като разходите за материали продължават да нарастват, докато тези за производство бележат спад, което предполага, че някои компании все още намаляват цените на своите продукти заради силната конкуренция.

През октомври Вашингтон и Пекин обявиха, че работят по постигане на търговско споразумение от първа фаза, с което да се предотврати допълнителната ескалация между двете най-големи икономики в света и да продължи работата по подписване на окончателна сделка. Все още обаче остава неясно как ще постъпи администрацията на американския президент Доналд Тръмп по отношение на митата върху китайски внос, които са предвидени да влязат в сила на 15 декември, докато Пекин настоява да бъдат премахнати някой от вече наложените митнически налози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още