IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Китай неочаквано се върна към растеж през ноември

Повишението обаче е слабо, а износът остава вял

12:51 | 30.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промишленото производство в Китай неочаквано се е върнало към растеж през ноември за първи път от седем месеца на фона на ръста на вътрешното търсене благодарение на ускорените мерки за стимулиране на икономиката на Пекин, предава Ройтерс.

Повишението обаче е слабо, а износът е останал вял. След няколко седмици може да влязат в сила още американски мита, а Пекин и Вашингтон продължават да преговарят по първата фаза на търговско споразумение.

На фона на забавянето на икономическия растеж в Китай до близо 30-годишно дъно и свиването на печалбите на индустриалните компании все повече хора смятат, че Пекин трябва да предприеме стимули по-бързо и по-агресивно, дори това да означава да увеличи дълга си.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) скочи до 50,2 пункта през ноември, което е най-високото му ниво от март насам, сочат данни на Китайската статистическа служба, публикувани в събота. Ниво над 50 пункта означава растеж.

За сравнение през октомври беше отчетено ниво от 49,3 пункта. Допитване на Ройтерс установи, че анализаторите очакват индексът PMI да е на ниво от 49,5 пункта.

Официалните данни за заводската дейност показват подобряване на големия промишлен сектор в Китай през ноември. Общият брой на новите поръчки се е върнал на територията на растежа, достигайки ниво от 51,3 пункта, което е най-високото от април насам.

Това показва, че вътрешното потребление е нараснало, след като Пекин многократно призова местните власти да задействат стимули, за да изпълнят икономическите цели до края на годината. Промишленото производство също е нараснало до 52,6 пункта през ноември, което е най-силният му темп от март насам.

„В краткосрочен план може би вече сме преминали най-ниската точка, при която икономиката достига дъното“, коментира Джан Дели, макро анализатор в Lianxun Securities.

Той отдава по-доброто от очакванията равнище на индекса PMI за ноември на усилията на правителството за инвестиции в инфраструктура, разхлабването на контрола върху имотния пазар и деескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай през октомври, когато двете страни съобщиха, че се приближават до първата фаза от споразумение, а Вашингтон отложи повишаване на митата, което трябваше да влезе в сила на 15 октомври.

Растяща несигурност

Но събитията през последно време показват растящата несигурност в търговския конфликт, която се отразява негативно на перспективите за външното търсене. Новите поръчки за износ са намалели за 18-и пореден месец през ноември макар и с по-бавен темп, а подиндексът е регистрирал ръст до 48,8 пункта спрямо 47 пункта през октомври.

Нови американски мита от 15% трябва да влязат в сила на 15 декември за китайски продукти на обща стойност около 156 млрд. долара.

Индексът PMI показва още, че заводите са продължили да съкращават работни места през ноември въпреки лекото подобряване на доверието на бизнеса, но печалбите на китайските промишлени компании продължават да намаляват на фона на спада на производствените цени до тримесечно дъно.

Стремежът на Пекин да насочи повече банково кредитиране към малките частни компании изглежда дава резултат. Техният индекс PMI е отбелязал най-силния ръст през ноември в сравнение със средните и големите компании, но представянето им продължава да е най-слабо от трите категории предприятия с 49,4 пункта.

Растежът в сектора на поръчките в Китай също се е ускорил през ноември, а повишението в строителството се е забавило в сравнение с предходния месец, показват отделни данни на статистическата служба.

Официалният индекс PMI извън сектора на промишлеността е нараснал до 54,4 пункта през ноември, като се е възстановил от забавянето до 52,8 пункта през октомври – най-ниската му точка от февруари 2016 г. насам.

Очаква се ръстът на брутния вътрешен продукт на Китай да достигне близо 30-годишно дъно от 6,2% през 2019 г., след което да се забави до 5,9% през 2020 г., сочи допитване на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още