IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вероятно ще се откаже от пакет със стимули за икономиката през 2020 г.

Много малко вероятно е целта за инфлация от три процента да бъде повишена, твърдят източници на Ройтерс

14:21 | 03.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Противно на спекулациите за обратното, Китай вероятно няма да определи курс към мащабен пакет стимули през тази година. За това говори аргументът, че е малко вероятно целта за инфлация от три процента да бъде повишена, както предаде информационната агенция Ройтерс, позовавайки се на запознати източници. Някои анализатори очакваха увеличение до 3,5 процента, което би дало на правителството и централната банка повече пространство за подкрепа на забавящата се икономика.

„Целта ще продължи да бъде около три процента. Не можем да изключим, разбира се, възможността инфлацията да превиши пет процента през следващите месеци. Но това трябва да е така само за кратко време“, казва източник на Ройтерс.

Годишната инфлация в страната нарасна до 4,5 процента през ноември - отчасти поради повишаването на цените на свинското. Но производствените цени в Китай падат от месеци. Тази неясна смесена картина затруднява държавата да насърчи икономиката с правилна преценка. През последните години Народната република отговори на отслабващата икономика, наред с други неща, чрез намаляване на данъците и укрепване на инфраструктурата.

Според водещи правителствени служители вече няма да има масивен пакет от стимули като този след световната финансова криза. Той доведе до увеличаване на дълга, който продължава да тежи на икономиката. Китайската централна банка смята, че икономическият растеж на страната е устойчив въпреки големия натиск. 

Едва преди ден Китайската централна банка намали размера на паричните средства, които кредиторите трябва да държат в резерв, и даде знак за продължаване на политиката си за намаляване на разходите по заемите за компаниите. Процентът на задължителните минимални резерви на кредиторите ще бъде намален с 50 базисни пункта от 6 януари, освобождавайки около 800 милиарда юана (115 милиарда долара) ликвидност във финансовата система, съобщиха от Централната банка на Китай на своя уебсайт в сряда. Съкращението има за цел да помогне на банките за намаляване на лихвения процент по кредитите за бизнеса, посочват от централната банка в отделно изявление. В момента коефициентът на задължителните минимални резерви е 13% за големите банки и 11% за по-малките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Велик! Поне малко си поразнообразил репертоара :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Китай са с прикривана икономическа криза.При достатъчно време икономическата криза ще е обществено призната.За спасението на Китай от икономически крах е необходимо прекратяване на неправилно емитиране на китайския юан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още