IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка зададе политиката за 2020 г. с нови отстъпки за кредиторите

Процентът на задължителните минимални резерви на кредиторите ще бъде намален с 50 базисни пункта от 6 януари

12:20 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Китайската централна банка намали размера на паричните средства, които кредиторите трябва да държат в резерв, и даде знак за продължаване на политиката си за намаляване на разходите по заемите за компаниите, информира Bloomberg.

Процентът на задължителните минимални резерви на кредиторите ще бъде намален с 50 базисни пункта от 6 януари, освобождавайки около 800 милиарда юана (115 милиарда долара) ликвидност във финансовата система, съобщиха от Централната банка на Китай на своя уебсайт в сряда. Съкращението има за цел да помогне на банките за намаляване на лихвения процент по кредитите за бизнеса, посочват от централната банка в отделно изявление. В момента коефициентът на задължителните минимални резерви е 13% за големите банки и 11% за по-малките. азия азия

Този ход, оповестен предварително от премиера Ли Къцян в края на миналия месец, показва, че централната банка се придържа към практиката си да поддържа добри нива на ликвидност във вътрешния пазар на фона на стремежът на властите за подкрепа на частния сектор.

„Очакваме китайската централна банка да запази политиката на облекченията, като поддържа умерен темп на намаляване на лихвите“, заяви Ли-Ган Лю, икономист от Citigroup Inc. Според него лихвеният процент по средносрочните кредити вероятно ще спадне с 5 до 10 базисни пункта през първото тримесечие на 2020 г. „Приспособимата парична политика би подкрепила вътрешното търсене и по-специално инвестициите в основен капитал“, добави икономистът.

Съкращаването на минималните резерви е в съответствие с пазарните очаквания, че китайската централна банка ще увеличи средствата във финансовата система през януари, за да облекчи евентуална криза на ликвидността, причинена от нарасналите продажби на държавен дълг и увеличеното търсене на пари по време на празничните дни. В изявление, публикувано по-рано в сряда, от централната банка заявиха, че ще поддържат паричната политика гъвкава и ще работят за по-евтино кредитиране на бизнеса, тъй като икономиката все още е изправена пред силни рискове.

В четвъртък местните власти възобновяват и продажбите на дългове, за да наберат финансиране за инфраструктурни проекти. С първата емисия на държавен дълг за тази година властите в провинциите Съчуан и Хенан ще предложат общо 87,6 милиарда юана в т. нар. специални облигации.

От Китайската централна банка съобщиха, че планираното намаление на резервите ще спести около 15 милиарда юана от разходите за финансиране на банките за една година, което показва, че основният лихвен процент по заемите вероятно ще бъде понижен.

Лихвеният процент по заемите с матуритетен до 1 година вероятно ще спадне с пет базисни пункта този месец, докато лихвеният процент по петгодишните кредити ще остане непроменен.

„Ако икономическият растеж покаже повече признаци за стабилизиране и възстановяване след съкращаването, вероятно централната банка ще забави темповете на по-нататъшно намаляване на резервите“, заяви Ева Йи, икономист от China International Capital Corp.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още