fallback

Фед ще бори следващата рецесия с ограничаване на доходността по ДЦК

Стратегията на институцията за следващата рецесия ще разчита до голяма степен на два инструмента, които вече е прилагала

10:42 | 29.01.20 г. 7
Автор - снимка
Създател

Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg / Photographer: Andrew Harrer

Като част от своето планиране за извънредни ситуации за следващата рецесия служителите на Федералния резерв разглеждат стимулираща схема, която САЩ последно използваха по време и след Втората световна война, информира The Wall Street Journal.

От 1942 г. до 1951 г. Фед ограничава доходността по ценни книжа - първо по краткосрочните, а по-късно и дългосрочни облигации - за да подпомогне финансирането на военни операции и икономическото възстановяване.

Съвсем наскоро от Централната банка на Япония приложиха инструмент, известен като контрол на кривата на доходността, като задържаха лихвите по 10-годишните държавни облигации на 0%, ангажирайки се да купуват тези ценни книжа на каквато и да е цена. Доходността и цените на облигациите са в обратнопропорционална зависимост.

Спорен е въпросът как централната банка трябва да управлява колебливата икономика, когато краткосрочните лихви вече са ниски.

През последните три забавяния на икономиката от Фед намалиха референтния си лихвен процент с около 5 процентни пункта. Днес лихвите са в диапазона между 1,5% и 1,75%, което оставя по-малко място за противодействие на забавянето. Служителите на централните банки вероятно ще оставят този курс непроменен след заседанията си във вторник и сряда.

Стратегията на Фед за следващата рецесия ще разчита до голяма степен на два инструмента, които институцията прилага по време и след рецесията в периода между 2007 и 2009 г. - покупки на облигации, понякога наричани количествени облекчения, и поддържането на лихвите на много ниски нива по-дълго отколкото инвеститорите очакват.

Те също така обмислят нови подходи

„Законът за намаляващата възвращаемост е много мощна сила в икономиката и затова трябва да се притесняваме, че може да се прилага и за количественото облекчаване“, заяви заместник-управителя на Фед Ричард Кларида по-рано този месец.

На срещата си през октомври официалните лица заявиха, че смятат ограничаването на доходността по краткосрочните и средносрочните ценни книжа за ефективен начин за разширяване на останалите им инструменти.

„Контролът на кривата на доходността в краткосрочен план е нещо, което си струва да се разгледа“, казва управителят на Фед Джером Пауъл.

Служителите на Фед не са впечатлени от отрицателните проценти, които се използват в Европа и Япония. Те се притесняват, че тази политика може да нанесе повече вреда, отколкото полза в САЩ поради ключови различия в пазарната структура.

В програмата си за количествени облекчения от Фед поеха ангажимент да закупуват дългосрочни ценни книжа в размер на определена сума. За разлика от това при програмата за ограниченията на доходността Фед ще поеме ангажимент за закупуване на облигации в неограничен размер, но при определен падеж, за да се придържа доходността към целта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 11.09.22 г.
fallback