IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще бори следващата рецесия с ограничаване на доходността по ДЦК

Стратегията на институцията за следващата рецесия ще разчита до голяма степен на два инструмента, които вече е прилагала

10:42 | 29.01.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg /&nbsp;Photographer: Andrew Harrer</em></p>

Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Bloomberg / Photographer: Andrew Harrer

Целите на двата подхода са сходни: намаляване на дългосрочните лихвени проценти за насърчаване на нови разходи и инвестиции от домакинствата и бизнеса. Изкупуването на облигации може също да намали дългосрочните лихви, като сигнализира за намеренията на Фед да задържи лихвите по-ниски, отколкото пазарите очакват.

Съществуват известни рискове пред успеха на този подход

Инвеститорите може да бъдат по-малко склонни да купуват ценни книжа, защото смятаха, че Фед може да се откаже от тази политика при неочаквано ускорение на инфлацията.

Това се случва през 1947 г., когато Фед вдига ограничението си върху краткосрочните държавни ценни книжа, като същевременно поддържа такова за дългосрочните. Доходността по дългосрочните облигации изведнъж изглежда по-малко привлекателна за инвеститорите, които също може би се съмняват в надеждността на това ограничение.

В резултат на това Фед трябваше да закупи повече облигации. В края на 1948 г. облигационните участия на американската централна банка нарастват от по-малко от 1 млрд. до 11 млрд. долара.

Някои длъжностни лица смятат, че поставянето на тавани върху доходността може да осигури същата сума стимули чрез придобиване на по-малко ценни книжа, отколкото при програмата за изкупуване на облигации от 2012 г. до 2014 г., когато Фед закупи над 1,6 трлн. долара в държавни и ипотечни ценни книжа.

„Това може да е доста полезно, ако можете да управлявате стратегията за излизане от програмата и не се притеснявате твърде много от загубата на контрол над размера на разходите си“, казва Нейтън Шийтс, бивш старши икономист на Фед, който сега е главен икономист в инвестиционно-консултантска фирма PGIM Fixed Income.

Ето как може да работи. Ако Фед намали лихвените проценти до нула и заключи, че е вероятно да задържи лихвите на това ниво най-малко две години, институцията може да засили този ангажимент, като ограничи доходността на всяка ценна книга, която падежира преди януари 2022 г.

За да намали доходността в дългосрочен план, Фед може да съчетае такъв подход на допълнителни покупки на по-дългосрочни ценни книжа с традиционните количествени облекчения.

Според гуверньора на Фед Лаел Брайнард ограничаването на доходността върху ценни книжа с по-малка продължителност за определен интервал от време би могло да облекчи всички притеснения относно стратегията за излизане от програмата, тъй като такъв портфейл е много ликвиден.

Труден въпрос за решаване е колко далеч от кривата на доходност да бъдат фиксирани лихвите. Бившият управител на Фед Бен Бернанке често спори, че зрелостта и рисковият профил, а не размерът на притежаваните ценни книжа, определят степента, в която покупките на облигации стимулират икономиката. При подобно мислене закупуването на активи с по-дълги срокове дава по-голям стимул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 0
toto 2
преди 4 години
Ако останалия свят се отдръпне от долара напълно ,ко прави ФЕД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Hermes73
преди 4 години
Цирка на ФЕДа ще продължи до пълното затваряне и изолиране на света по държави и континенти от Уханската чума.Скъсването на веригите от доставки ще породи разпад на системата в света който познаваме.......................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 4 години
И щеше да има адекватна на хвърляните пари инфлация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Не са хеликоптерни и това е големия проблем - раздават ги само на големите да станат още по-големи. Ако ги хвърляха и достигаха до всички нямаше да го има тоя балон в момента, нямаше да ги има и тия супер големи корпорации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Така парите от хеликоптерни стават извиращи от канализацията. Ами ако ЕЦБ приложи този похват, какво ще разграничи задлъжнелите от незадлъжнелите страни, какво ще дисциплинира дефицита? Това са си направо луканови куфарчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 1
Ruddy
преди 4 години
Скритата ръка на пазара,ще отнесе и фед и мед,ако продължават да са правят на богове тези гадове!!Как може да продължаваш да стимулираш,някой разсипник на почти умрял бизнес или тези които се научиха да потребяват безразборно и без да могат да си го позволят(по голямата част от тях),а на този който действа разумно и спестява да им нанасят постоянни вреди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Money
преди 4 години
Това е като КУ, но по-агресивно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още