fallback

Китайският износ отчита неочакван ръст през април

Вносът на петрол се е увеличил, но общите нива на импорта в страната са спаднали

11:03 | 07.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Pixabay

Китайският износ неочаквано е нараснал през април, подпомогнат от увеличените доставки за Югоизточна Азия. Анализаторите обаче очакват, че на фона на щетите, които пандемията от коронавирус нанесе на глобалното търсене, увеличението ще бъде временно, информира Bloomberg.

к Износът от страната е нараснал с 3,5% на годишна база през април, докато вносът е спаднал с 14,2%, съобщиха от митническата администрация в четвъртък. Така търговският излишък на страната възлиза на 45,3 милиарда долара за месеца на фона на очаквания за едва 8,7 млрд. долара.

Икономистите от своя страна прогнозираха, че износът ще се свие с 11%, а вносът - с 10%.

Доставките за страните от Югоизточна Азия са нараснали с 3,9% през първите четири месеца на годината. Износът за ЕС е спаднал с 6,6%, докато този за САЩ е намалял с 15,9%.

 „Априлските доставки може да са засилени от износителите, които компенсират недостига през първото тримесечие поради ограниченията за движението тогава“, заяви Луи Куийс от Oxford Economics Hong Kong Ltd.

"Въпреки че обемът на вноса на петрол всъщност се увеличи, спадът на общия вноса беше обусловен от спадащите цени на суровините", казва Реймънд Йюнг, главен икономист в Australia & New Zealand Banking Group . „Априлският износ също отразява повишеното търсене на предишни експортни поръчки за електронни продукти. Работата в домашни условия заради коронавируса допринася за потреблението на електронни продукти", добави той.

Механични и електрически стоки за почти 2,8 трилиона юана (395 милиарда долара)  са били изнесени от Китай през първите четири месеца, като повече от 800 милиарда юана от тези стоки са били доставени само през април, показват официалните данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
fallback