IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще продължи да купува облигации, твърди германски централен банкер

Единствено Европейският съд е отговорен за ЕЦБ и нейните действия, твърди Изабел Шнабел

14:52 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/HAYOUNG JEON</em></p>

Снимка: EPA/HAYOUNG JEON

Според германския член на Борда на директорите на Европейската централна банка Изабел Шнабел ЕЦБ ще продължи да купува ценни книжа въпреки решението на Федералния конституционен съд. Това е в съответствие с мандата на ЕЦБ, заяви Шнабел пред италианския всекидневник La Repubblica (в броя от понеделник).

Шнабел даде да се разбере, че единствено Европейският съд е отговорен за ЕЦБ и нейните действия. „Той реши през 2018 г., че PSPP е легален“, каза централният банкер, имайки предвид програмата PSPP (Public Sector Purchase Programme), която съдиите в Карлсруе определиха като частично противоконституционна.

По-рано и президентът на ЕЦБ Кристин Лагард даде да се разбере, че ЕЦБ ще се придържа към своя курс след решението на Федералния конституционен съд.

Шнабел също така даде да се разбере, че централната банка е готова да коригира обхвата на спешната програма PEPP, така че да ограничи последиците от породената от коронавируса криза „според нуждите“.

Федералният конституционен съд определи миналата седмица многомилиардните покупки на държавни облигации от ЕЦБ като частично противоконституционни. След решението германската централна банка ще може в бъдеще да участва в програмата за покупка само при определени условия. Решението от Карлсруе е насочено към програмата PSPP, докато програмата PEPP беше изрично изключена от решението на германските конституционни съдии.

За първи път най-висшият германски съд се противопостави на решение на най-висшия съд в ЕС. Комисията напомни, че решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички държави членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още