fallback

Китайските производствени цени отбелязаха най-силния ръст от над 3 години

Индексът на потребителските цени се е повишил по-слабо от очакваното с 0,9% на годишна база през април

12:46 | 11.05.21 г.

Китайските производствени цени нараснаха с най-бързия темп от три години и половина през април, когато втората по големина икономика в света набира скорост след силния растеж през първото тримесечие, но икономистите омаловажиха рисковете за инфлацията, съобщава Ройтерс.

Инвеститорите в световен мащаб са все по-притеснени, че стимулиращите мерки може да предизвикат скок на инфлацията и да принудят централните банки да повишат лихвените проценти и да предприемат други затягащи мерки, потенциално задържайки икономическото възстановяване.

Индексът на цените на производители в Китай (PPI), показател за индустриалната рентабилност, се е повишил с 6,8% през април спрямо година по-рано, съобщи Националното статистическо бюро. Увеличението е по-бързо от ръста от 6,5%, прогнозиран от анализаторите на Ройтерс, и от повишението с 4,4% през март.

Индексът на потребителските цени (CPI) обаче се е повишил по-слабо от очакваното с 0,9% на годишна база, задържан от по-ниските цени на храните. Според анализаторите нарастващите разходи от повишението на цените на производителите е малко вероятно да бъдат прехвърлени изцяло на потребителите.

китай

„Все още очакваме голяма част от ценовия натиск да се окаже преходен, като цените на индустриалните метали вероятно ще спаднат по-късно тази година, тъй като по-строгата политическа позиция тежи върху строителната активност“, казват анализаторите на Capital Economics.

„Не смятаме, че инфлацията ще се повиши до точка, в която ще предизвика голяма промяна в политиката на централната банка на Китай“, добавиха те.

Китайските власти многократно са заявявали, че ще избягват внезапни политически промени, които биха могли да провалят икономическото възстановяване, но бавно нормализират политиката и ограничават спекулациите с жилищния сектор.

Резкият скок в цените на производителите се дължи на 85,8% скок в добива на нефт и природен газ спрямо година по-рано, докато преработката на черни метали е нараснала с 30%, заяви Донг Лижуан, старши статистик в изявление, придружаващо съобщението.

Потребителите могат да се сблъскат с известно покачване на цените вследствие на глобалния недостиг на чипове, засягащ стоки като домакински уреди, автомобили и компютри, каза Ирис Панг, главен икономист на китайската ING.

„Вярваме, че увеличението на цените на чиповете вече е повишило цените на хладилниците, пералните машини, телевизорите, лаптопите и цените на автомобилите през април, които са се увеличили с между 0,6% и 1% на месечна база“, обяснява тя.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай се увеличи с рекордните 18,3% на годишна база през първото тримесечие, като страната се възстановява от опустошителното въздействие на COVID-19.

Много икономисти очакват ръстът на БВП на Китай да надхвърли 8% през 2021 г., въпреки че някои предупреждават, че продължаващите смущения в глобалната верига на доставки и по-високите бази за сравнение ще променят инерцията през следващите тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
fallback