IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спад в продажбите на автомобили сви германските поръчки през май

Междувременно секторът на услугите в страната засилва темпа на възстановяване

15:04 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германските производители отчетоха неочакван спад на търсенето през май, което предполага неравномерен старт на икономическото възстановяване на страната, съобщава Bloomberg.

Производствените поръчки спаднаха с 3,7%, което е по-голямо понижение от всички прогнози в проучване на Bloomberg. Икономическото министерство заяви, че спадът се дължи на слабото търсене на автомобили след рязкото покачване през предходния месец. Вътрешните поръчки са нараснали с 0,9%.

германия германия

Германските компании са изправени пред безпрецедентни проблеми във веригата на доставки в резултат на внезапното повишаване на активността в света след края на блокадите заради коронавируса - тенденция, която също повишава цените на фона на конкуренцията при суровините.

Въпреки че вече се наблюдава известно възстановяване, вероятно ще отнеме време, докато прекъсванията отминат напълно.

Междувременно секторът на услугите в страната засилва темпа на възстановяване след масовото отваряне на ресторанти, магазини и културни обекти. Бизнес доверието се изкачи до най-високото ниво от повече от две години, а броят на работниците на държавна помощ спадна до 1,5 милиона от 2,3 милиона души - най-ниското равнище от февруари миналата година.

Промишленото производство вероятно се е увеличило с 0,5% през май, според проучване преди публикуването на официалните данни в сряда.

Бундесбанк прогнозира, че германската икономика ще нарасне с 3,7% през 2021 г., достигайки нивата преди пандемията това лято.

В същото време доверието на инвеститорите в икономическото възстановяване на Германия намалява до най-ниското ниво от януари.

Индикаторът за икономически настроения на института ZEW е спаднал с 16,5 пункта от предходния месец до 63,3 пункта през юли 2021 г., което е под пазарните очаквания за 75,2 пункта. Това беше вторият месечен спад в доверието на инвеститорите, след като през май достигна най-високото си ниво от две десетилетия, но все пак предполага, че цялостната икономическа ситуация ще бъде положителна през следващите шест месеца.

ZEW ZEW

Около 67,2% от анкетираните анализатори прогнозират подобрение на икономическата активност през следващите месеци, докато 3,9% от тях очакват тя да се влоши, а 28,9% не допускат промени. Оценката на икономическата ситуация в Германия скочи с 31 пункта до 21,9 пункта през юли и се върна на положителна територия за първи път от две години.

Междувременно постепенното облекчаване на ограниченията заради COVID-19 подкрепи потребителските разходи в най-голямата европейска икономика през май. Продажбите на дребно са нараснали с 4,2% на месец в реално изражение след ревизиран спад от 6,8% през април, съобщи Федералната статистическа служба. Данните през май са под прогнозата на Ройтерс за ръст от 5%.

Данните подкрепят очакванията за потребителско възстановяване през лятото, след като икономиката беше силно засегната от мерките за блокиране, наложени за ограничаване на третата вълна от коронавирус в най-населената държава в Европа.

През годината продажбите на дребно - известен нестабилен показател, често подлежащ на ревизии, спаднаха реално с 2,4% след увеличение от 5,1% през предходния месец.

Годишните данни показват, че онлайн търговците продължават да се възползват от промяната на потребителските навици със силен скок в продажбите. Това се случи за сметка на магазините за дрехи и обувки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още