IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реалният ръст при работните места в САЩ вероятно не отговаря на очакванията

Окончателната ревизия ще бъде публикувана през февруари от статистическото бюро към Министерството на труда

19:25 | 18.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската икономика най-вероятно е създала със 166 000 работни места по-малко през 12-те месеца до края на март спрямо първоначалните изчисления, посочва статистическата служба на Министерството на труда, цитирана от Ройтерс.

Изчислението е направено по предварителни данни, като веднъж годишно статистическата служба сравнява данните за новите работни места, които изключват сектора на селското стопанство, въз основа на месечни проучвания от извадки, предоставени от работодатели. 

Окончателната ревизия ще бъде публикувана през февруари по време на доклада за заетостта за януари.

Американският пазар на труда продължава да се радва на засилен оптимизъм. Миналата седмица данните на Министерството на труда  показаха, че заявленията за обезщетение при безработица спадат за трета поредна седмица. Подадените за първи път заявления по редовните държавни програми възлизат на 375 хиляди през периода, завършил на 7 август.

Приблизително половината от губернаторите на САЩ са прекратили пандемичните програми за обезщетения за безработица преди изтичането им през септември, като твърдят, че допълнителната помощ затруднява бизнеса да запълни рекордния брой свободни работни места. Съдебните дела в някои от тези щати, оспорващи законните правомощия на губернаторите да прекратят помощта, биха могли да възстановят спрените обезщетения, докато те изтекат официално.

Другите икономически данни от САЩ все още не успяват да постигнат подобна стабилност като пазара на труда. Продажбите на дребно намаляват през юли с повече от очакваното, отразявайки постоянната промяна в разходните навици в посока към сектора на услугите. Стойността на покупките на дребно в страната се понижиха с 1,1% миналия месец. От Министерството на търговията преразгледаха в посока нагоре до 0,7% данните за ръста на продажбите на дребно през юни.

Високата инфлация и новата вълна на пандемията влошиха настроенията на потребителите в САЩ най-рязко от декември 2011 г. Съответният общ индекс спадна през август до 70,2 пункта от 81,2 през юли, както съобщи Мичиганският университет в петък, позовавайки се на месечното си проучване. Измерителят за очакванията за следващите няколко години отчита спад от 79,0 на 65,2 пункта а индексът за сегашните икономически условия се понижава от 84,5 пункта до 77,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още