IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само голям шок може да възпре поемащите риск инвеститори

Повлияни от Фед и три нови мантри, те очакват безкрайни рекорди на борсата

15:26 | 18.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Когато започнах да работя директно на финансовите пазари през 1998 г., след 15 години в Международния валутен фонд, си спомням, че бях особено поразен от убеждението, което новите ми колеги имаха в две често повтарящи се мантри: „никога не се бори с Фед“ и „трендът е твой приятел", пише за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Такова дълбоко вкоренено убеждение не само формира техните възгледи, но и повлия на тяхната търговия и дългосрочното позициониране на портфейлите им. Това убеждение не е намаляло по никакъв начин оттогава. Всъщност, то е силно изразено сега, като е родило три други мантри, които сега мълвят участниците на пазара също толкова, колкото и горните две.

Инвеститорите са богато възнаградени за придържането към двете дългогодишни мантри. Акциите, измерени чрез индекса S&P 500, регистрираха 48 върха само през тази година, тъй като Федералният резерв остана изключително подкрепящ цените на активите. Той поддържа извънредните мерки - включително месечни покупки на активи за 120 милиарда долара - въпреки отминаването на най-лошото от свързаните с Covid икономически и финансови проблеми и нарастващите опасения относно прекомерното поемане на финансов риск.

Силата на тази пазарна среда не е нова. Като се изключат няколко отклонения, включително през март миналата година, пазарите набират все по-голяма инерция след световната финансова криза. Всъщност акциите като цяло се представиха изключително добре през това време, което не е изненадващо.

Продължаващото силно потискане на доходността на облигациите от Фед, пряко и косвено, направи повече от това да накара инвеститорите да поемат повече риск другаде в търсене на по-висока възвръщаемост. То подхрани другите три мантри, които споменах: „няма алтернатива“ (на рисковите активи); „страх от пропускане“; и „купувай на дъното“ (независимо от причината за него).

Силата на това комбинирано явление беше ясно доказана миналата седмица. S&P регистрира четири рекорда въпреки насрещния вятър срещу трите му подкрепящи го макро теми: висок и траен растеж; преходна инфлация; и Федерален резерв, който ще продължи да изненадва положително пазарите.

Глобалната икономическа активност е изправена пред нови предизвикателства, свързани с Covid, тъй като делта вариантът увеличава инфекциите и хоспитализациите в повече страни. Рискът за търсенето беше подчертан в петък от рязкото спадане на потребителските настроения в САЩ, както отчете Мичиганския университет. Това идва преди планираното за следващия месец премахване на допълнителните помощи за безработица, които помогнаха за увеличаване на доходите и спестяванията на домакинствата.

Съществува и подновен Covid риск за предлагането, тъй като още глобални вериги на доставки бяха прекъснати заедно с транспорта. Подобни смущения добавят към опасенията относно зараждаща се инфлация - проблем, подчертан от значително по-горещите от очакваните индекси на производствените цени от четвъртък, които потиснаха облекчението, което дойде с доклада за индекса на потребителските цени от предходния ден, показващ, че инфлацията не се ускорява от вече повишените си нива.

В допълнение към тези препятствия пред растежа и инфлацията, повече ръководители на Фед сигнализираха миналата седмица за по-голямата си склонност да започнат по-ранно намаляване на месечните покупки на активи. Това рискува да остави най-важните гласове във Федералния резерв - Пауъл, заместник-председателя Ричард Кларида и управителя на нюйоркския клон Джон Уилиъмс - по-изолирани, подчертавайки предизвикателствата пред единството на Комисията за открития пазар.

Но нищо от това не попречи на четирите рекорда на S&P миналата седмица, нещо, което няма да изненада повечето поведенчески учени.

Като се има предвид дълбокото приспособяване на пазарите и положителното му подсилване с финансови награди, ще е необходим огромен шок за пазарната психология - като сериозна грешка в политиката, голям пазарен срив или комбинация от двете - за да се изтръгнат инвеститорите от мисленето, което досега им служеше невероятно добре. Това е мислене, което е имунизирано срещу много лоши новини. Всъщност, то позволява незабавното преформатиране на такива лоши новини като добри новини - например, колкото по-големи са проблемите за икономиката, толкова по-голяма е вероятността от нов кръг стимулиращи мерки от страна на Фед. Нищо чудно, че скептиците, особено в областта на хедж фондовете, са загубили апетита да оспорват постоянно растящите пазари.

Инвеститорите не са сами във възприемането на едностранния подход. Официално Фед изглежда продължава да мисли твърде малко за двупосочното разпределение на потенциалните резултати и свързаната с това необходимост да се обмисли застраховка и за двата края на това разпределение.

Разглеждайки последните развития и перспективи, много икономисти са склонни да предупреждават за широк спектър от възможни резултати. Но това не касае инвеститорите. Закрепени от две дългогодишни мантри и техните три по-нови производни, те са готови да поемат още риск с цел по-висока възвръщаемост, като продължават да позиционират своите портфейли за много повече от 48 рекорда през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още