IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите търсят печеливши компании от инфраструктурния план в САЩ

Някои се задълбочават в сектори като инвестиционни фондове за недвижими имоти и комунални услуги в търсене на подценени акции

19:38 | 11.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Инвеститорите все повече търсят акции, които биха могли да спечелят от новия инфраструктурен план на президента на САЩ Джо Байдън, който премина през Сената и влиза за обсъждане и одобрение от Конгреса, предава Ройтерс.

Мениджърите, които изкупуват акции на компании, за които се очаква да се възползват от разходите за инфраструктура, вече помогнаха за ръста на индустриалния сектор от S&P 500 от около 18% на годишна база, което е като цяло в съответствие с растежа на индекса.

Някои инвеститори се задълбочават в сектори като инвестиционни фондове за недвижими имоти и комунални услуги в търсене на подценени компании, които могат да се възползват, ако законопроектът бъде приет.

„Ще има много разходи в области, които хората не свързват непременно с инфраструктурата“, казва Скот Хелфщайн, ръководител тематично инвестиране в ProShares.

Разкриването на повече потенциални бенефициенти от пакета е сред последните примери за това как инвеститорите диверсифицират портфейлите си, тъй като акциите продължават да поскъпват въпреки притесненията заради разтегнатите оценки, възраждането на COVID-19 и наближаващата отмяна на политиките на Федералния резерв за лесни пари.

S&P, който постигна нов рекорд във вторник, е нараснал почти два пъти от най-ниското си ниво през март 2020 г. и се търгува 21,3 пъти над очакваните печалби за 12 месеца в сравнение с историческата си средна стойност от 15,4 пъти, според Refinitiv Datastream.

Хелфщайн казва, че компанията му увеличава залозите си на инвестиционните тръстове за недвижими имоти, които притежават пристанища и кули за мобилни телефони, като Crown Castle International Corp. Според него тези компании ще се възползват от инфраструктурния план.

Акциите на Crown Castle поскъпват с близо 20% тази година, докато S&P US Real Estate REIT Index отчита ръст от 25%.

Компанията притежава и акции на компании за природен газ, които очаква да се възползват от разширената електрификация, включително Williams Companies Inc.

Джон Моури, главен инвестиционен директор в NFJ Investment Group, добавя компании от железопътния сектор, като Norfolk Southern Corp, чиито акции поскъпват с 9% за годината. Той се обзалага, че приходите на компанията ще се увеличат значително. Съотношението цена/печалба на компанията е близо до 52-седмично дъно.

Сред печелившите ще са и доставчиците на строителни материали, очаква той.

Моури купува и акции на доставчици на комунални услуги, например American Water Works Company Inc.

„Те получават шанса да актуализират своите системи от публичните разходи, вместо да се налага да финансират всичко това вътрешно“, казва той.

Все пак някои остават предпазливи при добавянето на нови позиции в инфраструктурата в портфейлите си заради високите пазарни оценки и очаквания сигнал от Фед за по-ранно намаляване на поддържащите политики. Това би създало сътресения при цените на активите.

„В момента сме в период на задържане“, казва Бари Джеймс от James Advantage Funds.

Джеймс все пак е направил някои промени и е добавил в портфейлите акции на компании като FedEx Corp и Amazon.com Inc в очакване, че пакетът ще подобри сроковете за доставка на артикули, които пътуват по магистрали.

„Смятаме, че сме преминали пиковите приходи на пазара, но този законопроект може да даде на някои компании катализатор“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още