fallback

Как навлизането на цифровите валути ще промени системата?

Златото ще обира различията и напреженията на финансовите пазари, твърди Валентина Григорова-Генчева

11:25 | 23.11.21 г.

Навлизането на цифровите валути ще промени цялата система на финансите, дори на икономиката. Те ще повлияят на разплащанията, на междудържавните дългове, на международните пазари. Това каза Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" във Fibank, в разговор с Делян Петришки в рамките на Investor Finance Forum.

Според нея от поне 5-6 години тенденцията вече е ясно маркирана от националните банки – те продължават да купуват злато със сериозни темпове, да трезорират и е напълно възможно златото да служи именно за фундамент, отправна точка, своеобразна котва на съвременните пари. 

"Златото ще обира различията и напреженията на финансовите пазари. Все още това не е заявено никъде и от никого по категоричен начин, но е факт, че непрекъснато се увеличават златните резерви на редица национални банки, че си връщат националните резерви от щатски трезори. Това ясно показва намеренията на редица държави като САЩ, Русия и Германия", каза гостът.

По думите на Генчева вече се наблюдават паралелни движения на златото и среброто. „В един предишен период, преди около 10 години, златото и среброто направиха сериозна ножица в движението си, както и биткойнът. Той беше по-скоро силно волатилен, влияеше се от неясно какви фактори, докато сега цените се движат паралелно, което е и една от причините да се подозира зависимост от регулатори като централните банки“, посочи тя.

Целя разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Интервюто е част от десетото юбилейно издание на конференцията Investor Finance Forum. Генерален партньор на конференцията е Fibank. Основни партньори на събитието са ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, MFG и Българска фондова борса.

Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group, MEDICAL DENT и лаборатории ГEНИКА. Институционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Български форум на бизнес лидерите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Британско-българска бизнес асоциация, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Sofia Tech Park и Висшето училище по застраховане и финанси.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
fallback