fallback

Световната банка нападна централните банки: Имаме нужда от друга политика

Дейвид Малпас предупреждава за глобална инфлационна и дългова криза и обвинява за това централните банкери

08:44 | 14.12.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дейвид Малпас беше критик на разхлабената парична политика много преди да стане президент на Световната банка през 2019 г. 65-годишният икономист се чувства оправдан в мнението си от последното ускоряване на инфлацията. Според него последните увеличения на цените засягат най-вече най-бедните хора, като по този начин засилват социалното неравенство след пандемията.

В интервю за Handelsblatt американецът предупреждава и за световна дългова криза. „Установихме, че действителното дългово бреме на страните с ниски доходи е с 30% по-високо от посоченото", казва Малпас.

За да се намали финансовият натиск, той призовава за замразяване на плащанията за най-бедните страни в рамките на Инициативата за суспендиране на обслужването на дълга, която изтича в края на годината. „В момента търсим механизми за спиране на плащанията през 2022 г., за да могат държавите да подобрят икономическото си положение и да направят дълга си по-устойчив“, пояснява икономистът.

„Огромните покупки на облигации от страна на централните банки водят до макроикономическите корени на инфлацията. Освен това важни фактори са недостигът на работна ръка в САЩ и логистичните затруднения в глобалните доставки на контейнеровози или природен газ. Всичко това допринася за инфлацията и изглежда, че тази ситуация ще продължи и през 2022 г., ако не и след това“, пояснява икономистът.

Критиките на ръководителя на Световната банка се случват часове преди основните централни банки - в САЩ, Великобритания, Европа и Япония, да решат тази седмица дали да променят паричните си политики, за да противодействат по-бързо на високите нива на инфлация.

Паричната политика не е двукомпонентна в смисъл, че може да бъде само по-строга или по-хлабава, пояснява Малпас. По думите му стимулиращият ѝ ефект може да бъде и по-малко неравномерен. „Настоящата парична политика е насочена към закупуване на дългосрочни активи с помощта на банкови резерви. От това се възползват предимно представителите на висшата класа. Нуждаем се от различна парична политика, която да разшири ползите за малките предприятия и да насърчи растежа в развиващите се страни“, казва още той.

Според Малпас високата задлъжнялост и голямата липса на прозрачност в Китай също са причина за безпокойство. Светът също така е станал твърде икономически зависим от Китай и трябва да диверсифицира в по-голяма степен своите вериги за доставки, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
fallback