fallback

Ердоган: Лихвените проценти ще бъдат намалени

В резултат на това инфлацията ще се забави, твърди турският държавен глава

17:22 | 29.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди своята неортодоксална икономическа политика, посочвайки, че лихвените проценти ще бъдат допълнително намалени, а в резултат на това инфлацията ще се забави.

Коментарът беше направен само дни преди да бъдат обявени данните за турската инфлация за януари. Държавният глава обяви още, че икономическите проблеми на Турция ще отминат, предава Ройтерс.

Изпадналата във валутна криза, подхранвана от действията на централната банка да намали лихвите с 500 базисни пункта от септември насам като част икономически модел, създаден от Ердоган, през декември Турция се изправи пред инфлация, която се ускори до най-високото си ниво за 19-годишното управление на Ердоган.

Проучване на Ройтерс от петък показа, че се очаква инфлацията да достигне близо 20-годишен връх през януари.

„Знаете моята битка с лихвените проценти. Понижаваме лихвите и ще ги понижим. Знайте, че тогава инфлацията ще се забави и ще се забавя още“, коментира Ердоган пред репортери в черноморския вилает Гиресун.

„Курсът (на лирата - бел. ред.) ще се стабилизира и инфлацията ще се забави, цените също ще спаднат. Всичко това е временно“, коментира Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
fallback