IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Лихвените проценти ще бъдат намалени

В резултат на това инфлацията ще се забави, твърди турският държавен глава

17:22 | 29.01.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди своята неортодоксална икономическа политика, посочвайки, че лихвените проценти ще бъдат допълнително намалени, а в резултат на това инфлацията ще се забави.

Коментарът беше направен само дни преди да бъдат обявени данните за турската инфлация за януари. Държавният глава обяви още, че икономическите проблеми на Турция ще отминат, предава Ройтерс.

Изпадналата във валутна криза, подхранвана от действията на централната банка да намали лихвите с 500 базисни пункта от септември насам като част икономически модел, създаден от Ердоган, през декември Турция се изправи пред инфлация, която се ускори до най-високото си ниво за 19-годишното управление на Ердоган.

Проучване на Ройтерс от петък показа, че се очаква инфлацията да достигне близо 20-годишен връх през януари.

„Знаете моята битка с лихвените проценти. Понижаваме лихвите и ще ги понижим. Знайте, че тогава инфлацията ще се забави и ще се забавя още“, коментира Ердоган пред репортери в черноморския вилает Гиресун.

„Курсът (на лирата - бел. ред.) ще се стабилизира и инфлацията ще се забави, цените също ще спаднат. Всичко това е временно“, коментира Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Напротив, и в момента има страшно много производство там именно заради ЛИПСАТА на глупости като валутен борд. Ако местната валута не беше толкова евтина, а оттам и трудът - нямаше да има никакъв смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Какво е "валутен борт"? Нещо, като аборт ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Заповядай да те разходя из Одрин, често ходя до там по покупки. Повече прилича на ромската част на Кюстендил. Но щом викаш Китай, нека е Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
bertram
преди 2 години
този с ердоикономиката докара турците до нивото на китайците преди 20 години.Сега остава да измисли един валутен борт към еврото и плосък данък и ще се избият германци,французи, италианци и тн да си изнасят производството там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още