IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на служителите с намалено работно време в Канада доближи двугодишен връх

Младежите са сред най-засегнатите при спад в заетостта, отчита статистическата служба на страната

21:32 | 04.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Christopher Katsarov Luna/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christopher Katsarov Luna/Bloomberg

Броят на служителите в канадските компании, които са работили за по-малко от обичайното им работно време, е нараснал значително през януари, доближавайки се до двугодишен връх, показват данните на Канадаската статистическа служба, публикувани в петък.

Броят на тези служители се е увеличил с 620 хил., или 66,1% през януари. Това е най-голямото увеличение на показателя от март 2020 г. Освен това през януари 1 от 10 (10%) служители е отсъствал заради заболяване или неработоспособност.

Изработените часове са се свили с 2,2%, след като достигнаха предпандемични нива през ноември и декември 2021 г.

Заетостта в страната се е свила с 1%, или 200 хил. души, докато безработицата е нараснала с 0,5 процентни пункта до 6,5 на сто. Най-силно ударени са били секторите на ресторантьорството и хотелиерството, а най-големи спадове в заетостта са отчетени в провинциите Квебек и Онтарио.

Официалната статистика показа още, че безработицата сред младежите също се е увеличила, както при заетите на половин работен ден (спад от 93 хил., или -7,1%), така и при тези, работещи на пълен работен ден (спад от 46 хил., или -3,5%).

„Както при предишните вълни на пандемията, младежите на възраст между 15-25 години са били най-силно засегнати от спадовете в заетостта през януари, което е отражение на факта, че при тях е по-вероятно да работят в сфери, директно засегнати от ограничителните мерки против коронавируса“, обясняват от статистическата служба.

Почти една четвърт от служителите (24,3%) са посочили, че обикновено работят от вкъщи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още