IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банков регулатор: Канадският жилищен пазар е в състояние на спекулативна треска

На пазарите с бързо покачване на цените на жилищата може да има спадове с 10-20%, предупреди регулаторът

10:23 | 03.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Канада се очаква да намалеят, тъй като нарастващите лихви слагат край на „спекулативната треска“ на жилищния пазар, съобщи в подкаст банковият регулатор в страната, цитиран от Bloomberg.

Продължителният ръст на цените на жилищата, лесният достъп до ипотечни кредити и склонността на канадците да купуват и препродават жилища доведоха до трескаво пазаруване, каза Питър Рутледж, ръководител на Службата на надзорника на финансовите институции, в подкаста The Herle Burly.

Повишаването на лихвите също подкопава тази треска и води до забавяне на цените, допълни той. „На някои пазари, където имахме наистина бързо покачване на цените, може да видим намаление с 10-20%“, предупреди Рутледж.

Канада се превърна в един от най-нажежените имотни пазари, като цените на жилищата достигаха рекордни върхове 12 последователни години. С нарастването на опасенията за жилищен балон правителството въведе допълнителна защита във формата на стрес тестове, които гарантират, че новите кредитополучатели имат достатъчно доходи, за да се справят с по-високите лихвени плащания.

В най-големия канадски град Торонто цените на жилищата са се повишили с 18% миналата година, при което средната цена на жилищата е достигнала 1,1 млн. канадски долара (867 500 щатски долара), тъй като купувачите се конкурират за намаляващ брой налични имоти.

Рутледж обаче посочи, че резките спадове на някои пазари вероятно няма да създадат по-широка заплаха за финансовата система на страната, посочвайки начина, по който Ванкувър и Торонто – двата най-скъпи пазара в страната, са устояли на подобни спадове през последните години.

„Говорим за спадове от 20% спрямо връхната точка“ на тези пазари между 2015 и 2017 г., каза Рутледж. „Значи можем да поемем тази волатилност“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Пазарите на имоти в цял свят се надуха заради изливането на трилиони.В момента с вдигането на лихвите банките врътват кранчето.И в България е същата ситуация и много хора ще изреват,защото повярваха че жилищата вечно ще поскъпват и независимо от набалончените цени жилището е инвестиция ,независимо че е надценено тройно и четворно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още