IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темпът на растеж на цените в Токио достигна над двегодишен връх

Ако енергията продължи да поскъпва, инфлацията в Япония може да достигне целевото равнище от 2%

10:47 | 25.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителската инфлация в японската столица се е ускорила през февруари, като годишният темп на растеж на показателя е достигнал над двегодишен връх, пише Ройтерс. Данните предполагат, че поскъпналите горива и храни ще натежат на потреблението и на крехкото икономическо възстановяване на страната. Освен това анализаторите очакват кризата в Украйна допълнително да ускори инфлацията през следващите месеци чрез ръст в цената на енергията и суровините, което ще допринесе за проблемите на японската икономика, която силно зависи от вноса на суровини.

„Цената на вноса вече се покачваше, затова и всеки последващ ръст на цените на суровините заради кризата в Украйна ще е голям удар за потреблението в Япония и печалбите на фирмите“, каза главният икономист в изследователския институт Dai-ichi Life Йошики Шинке.

Общият индекс на потребителските цени за Токио, който се смята за водещ показател за националните тенденции, е нараснал с 1,0% на годишна база през февруари. Това е бил най-бързият темп от декември 2019 г.

Инфлацията, извън пресните храни, се е ускорила с 0,5% на годишна база, докато през януари увеличението е било в размер на 0,2 на сто. Медианните прогнози бяха за ръст от 0,4%.

Основен двигател на покачващите се цени е била поскъпналата енергия – отчетеният ръст при нея е бил в размер на 24,2% на годишна база. Увеличили са се и цените на редица храни и услуги, въпреки че повишението е било смекчено заради временно забавяне на спада на телефонните такси.

„Ако цената на енергията продължи да се покачва, основната инфлация в Япония може да достигне 2% през април и оттам насетне може да не се забави много“, смята Шинке.

Премиерът на страната Фумио Кишида заяви, че правителството е готово да предприеме още мерки, за да озапти покачването на цените на горивата, но има несигурност доколко тези ходове биха спомогнали потреблението, след като цените на различни стоки вече се покачват, в т.ч. на соевия сос и на олиото.

За да проследи какви са ценовите тенденции в страната, Японската централна банка (ЯЦБ) заяви, че ще проведе поредица от срещи между представители на банката, експерти по парична политика и учени. Целта е семинарите да задълбочат анализа върху ценовите движения в страната.

Докато другите големи централни банки са изправени пред предизвикателството на високата инфлация, то ситуацията за ЯЦБ е по-различна. Японският регулатор търси начин да ускори покачването на цените до целевото равнище от 2%.

В същото време компаниите в Страната на Изгряващото слънце са внимателни относно прехвърлянето на ценовата тежест върху домакинствата, които са чувствителни към ценови изменения и може да се въздържат от потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още