IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Инфлацията ще се ускори до 2% чрез "умерено" прехвърляне на разходите

Паричната политика ще продължи да е силно разхлабена, заяви членът на Съвета по парична политика в ЯЦБ Тойоаки Накамура

11:12 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията са покачването на потребителските цени в Япония да се доближи до целевото равнище на Японската централна банка (ЯЦБ) от 2%. За това ще подпомогне „умереното“ прехвърляне на разходите от компаниите към потребителите. Такова мнение изрази членът на Съвета по парична политика в ЯЦБ Тойоаки Накамура, цитиран от агенция Киодо.

Той заяви, че все още има несигурност, породена от поведението на фирмите при определянето на цените. Според Накамура поскъпналите суровини може да намалят печалбата на компаниите, ако те не предприемат мерки, за да увеличат цените.

„Има шанс компаниите да прехвърлят разходите (върху потребителите) в по-голяма степен, отколкото преди се очакваше. Проактивната позиция на компаниите в определянето на цените е важен фактор, за да може Япония да премине към нов път на растеж и да постигне целта за ценова стабилност“, каза още Накамура.

Японските компании са добре познати като такива, които се колебаят да прехвърлят разходите от поскъпналите материали, увеличавайки цените за потребителите. Причината за това са опасения да не се навреди на потребителското търсене.

Скорошните данни от проучване на централната банка показаха, че очакванията на японските домакинства за инфлацията в страната са достигнали най-високото си ниво от 13 години насам Това показва как поскъпването на енергията влияе върху потребителското доверие дори когато покачването на цените остава значително под целта на японския регулатор.

Покачването на цените на материалите обаче, което изстреля цените на едро до 40-годишен връх, принуди все повече фирми да прехвърлят разходите, макар че инфлацията все още е далеч от целите на ЯЦБ.

Потребителските цени, извън тези на пресните храни, са нараснали с 0,5% на годишна база през декември миналата година, като поевтинелите домашни уреди и слабият ръст в цените на хотелиерските услуги са надхвърлили ефекта от поскъпналата енергия, смятат от министерството на вътрешните работи на Япония. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 0,6%.

"Ще продължим със силното облекчаване на паричната политика, за да достигнем целевото равнище" на инфлацията“, каза Накамура.

Към момента прогнозите са през фискалната 2022 г., започваща през април, инфлацията да достигне 1,1% (спрямо първоначалните 0,9%).

"Ще продължим да поддържаме силно парично разхлабване [на политиката], докато не видим устойчиво покачване на заплатите и цените, което да доведе до положителен икономически цикъл“, заяви през януари и гуверньорът на банката Харухико Курода.

Според Накамура ако щатският долар се стабилизира до ценово равнище в диапазона между 103-115 японски йени, това би било от полза за японската икономика, съобщи Ройтерс. „Движението на валутните курсове е доста стабилно спрямо миналото“, каза централният банкер. „За компаниите най-важното е валутните курсове да се движат стабилно. Ако доларът/йената се движат около сегашния диапазон (от около 103-115 йени), това би улеснило компаниите при вземането на бизнес решения“, смята Накамура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още