IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за инфлацията в Япония достигнаха 13-годишен връх

Покачващите се цени може да изплашат потребителите в момент, в който техните разходи са необходими за възстановяването на икономиката

15:55 | 11.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Минувачи с маски в квартал Шибуя, Токио, Япония<em>. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Минувачи с маски в квартал Шибуя, Токио, Япония. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Очакванията на японските домакинства за инфлацията в страната достигнаха най-високото си ниво от 13 години насам, пише Bloomberg. Данните показват как поскъпването на енергията влияе върху потребителското доверие дори когато покачването на цените остава значително под целта на Японската централна банка.

Очакванията на домакинствата са инфлацията да се ускори до 5% до следващата година, което е най-високата прогноза от декември 2008 г. насам, сочат данни от тримесечно проучване на централната банка. През следващите 5 години средногодишното покачване на показателя ще бъде в размер до 3%.

нихон нихон

Източник: Bloomberg

Въпреки че резултатите от проучването се различават от реалността, в която инфлацията е под 1%, те показват, че световната вълна от покачващите се цени достига и Япония, макар и в приглушен вариант. Те също така подчертават риска от това покачващите се цени да изплашат потребителите в период, в който техните разходи са необходими, за да подкрепят икономическото възстановяване.

Към момента обаче има малка вероятност това да се случи. Проучването на финансовата институция показа още, че нивото на песимизъм за икономическите перспективи на домакинствата се е свило до най-ниското си равнище от 2013 г.

На 17-18 януари предстои заседание на централната банка на страната. Според запознати със ситуацията източници се очаква банкерите да обсъдят възможно загърбване на дълго поддържаните си виждания, че няма ценови риск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още