fallback

Отдръпването на омикрон щама подобри нагласите сред австралийските компании

Австралийската икономика преминава през бързо възстановяне, което кара финансовите пазари да очакват лихвено повишение през юни тази година

11:51 | 08.03.22 г.

Нагласите сред компаниите в Австралия са се подобрили през февруари, когато вълната от омикрон щама на коронавируса отшумя и доведе до възстановено търсене и облекчени проблеми с доставките, пише Bloomberg.

Показателят за бизнес доверието на компаниите се е покачил от 4 пункта през януари до 13 пункта през февруари, показат резултатите от проучване на National Australia Bank Ltd. (NAB). Бизнес условията – измерващи промяната в наемането на служители, продажбите и печалбите – са се покачили до 9 пункта след ревизираните 2 пункта, с което показателят се е върнал на дългосрочните си средни равнища.

От NAB обаче посочват, че голяма част от данните са взети преди избухването на войната в Украйна.

Бизнес условията са се подобрили в редица сектори, като значителен ръст е имало в секторите на транспорта и комуналните услуги и на търговията на дребно. Бъдещите поръчки, които са измерител на търсенето в бъдеще, са нараснали с 4 базисни пункта до 9 пункта.

Данните показват и наличието на инфлационен импулс в икономиката. Ръстът на цените на дребно е бил над 2% през февруари, което предполага, че компаниите прехвърлят по-високите си разходи към потребителите.

Австралийската икономика бе ударена от омикрон щама в периода декември – януари, докато страната се опитваше да живее с вируса. Това доведе до ръст на заразените сред служителите, въпреки че пазарът на труда показа устойчивост и безработицата се запази на ниво от 4,2 на сто.

„Индексът на заетостта отбеляза значително подобрение с укрепването на пазара на труда, след като вирусът направи работата за много хора невъзможна заради изискванията за изолация или заради заболяването“, каза главният икономист в NAB Алън Остър.

Данните от проучването показват, че австралийската икономика преминава през бързо възстановяне, което кара финансовите пазари да очакват лихвено повишение през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
fallback