IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешното потребление подпомогна ръста на австралийската икономика

Брутният вътрешен продукт на Австралия е отчел повишение от 3,4% през последните месеци на миналата година

10:39 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Австралия се е възстановила силно от пандемичните спадове през последните три месеца на миналата година, пише Bloomberg. Двигател за отчетения ръст е било вътрешното потребление.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия е нараснал с 3,4% на тримесечна база през четвъртото тримесечие на 2021 г., съобщи Австралийското статистическо бюро. Това е малко под прогнозите за повишение от 3,5%. Годишният темп на растеж е достигнал 4,2%, или над двойно по-бърз темп спрямо предпандемичния от около 2%. Очакванията на икономистите бяха за ръст от 4,1 на сто.

"Двигател за повишението е било вътрешното търсене“, казва ръководителят за националните данни в Австралийското статистическо бюро Шон Крик. Данните от доклада показаха „високи нива на потребление, особено в щатите, които са се възстановили от затварянията заради пандемията“.

Резултатът подкрепя позицията на Австралийската централна банка, че силната икономическа активност ще свие безработицата и ще подпомогне за увеличаването на заплатите. Гуверньорът Филип Лоу цели да използва рекордно ниските лихви, за да поддържа икономиката гореща, докато не е убеден, че скорошното ускоряване на инфлацията не е устойчиво.

Докладът е и необходим тласък за премиера на страната Скот Морисън, който се бори да си възвърне контрола върху политическия наратив, след като ръстът на новозаразените с коронавирус доведе до недостиг на тестове и проблеми със снабдителните вериги. Сега Морисън се опитва да подобри икономическия авторитет на правителството на фона на предстоящите избори през май, след като социологическите проучвания показаха намаляващ рейтинг.

Двигател за ръста на БВП през четвъртото тримесечие е било потреблението. То се е увеличило с 6,3%, добавяйки 3,2 процентни пункта към тримесечния БВП. Делът на спестяванията на домакинствата е спаднал от 19,8% на 13,6%, докато компенсациите за служители са се повишили с 2%, което е отражение на нарасналия брой изработени часове и на заетостта.

Икономистите обаче очакват насрещните ветрове за австралийската икономика да се увеличат през настоящото тримесечие заради ръста в броя новозаразени, предизвикан от омикрон щама. Руската инвазия в Украйна също може да разтърси световната икономика, въпреки че влиянието й върху Австралия вероятно ще е ограничено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още