IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в Австралия неочаквано е нараснала през януари въпреки омикрон

Работните места са се увеличили с 12 900 на месечна база, което показва устойчивостта на австралийския пазар на труда

11:10 | 17.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Заетостта в Австралия неочаквано е нараснала през миналия месец, макар че безработицата се е запазила на същото равнище, пише Bloomberg.

Заетостта се е увеличила с 12 900 работни места на месечна база, показаха данните на Австралийското статистическо бюро в четвъртък. Въпреки ръста безработицата е останала без промяна на ниво от 4,2 на сто. Резултатът показва устойчивостта на австралийския пазар на труда пред върлуващия омикрон щам на коронавируса. Отражението на варианта обаче може да се види в изработените часове, които са намалели с 8,8 на сто.

Австралия Австралия

"На национално ниво, както и в щатите Нов Южен Уелс и Виктория, броят на хората с намалено работно време, защото са били болни, е бил около три пъти по-висок от средното предпандемично ниво през януари“, каза ръководителят по статистики за пазара на труда в Австралийското статистическо бюро Бьорн Джарвис.

Силата на австралийския пазар на труда е ключова причина икономистите и финансовите пазари да очакват централната банка на страната да започне да повишава лихвите през следващите месеци.

Гуверньорът на финансовата институция Филип Лоу обаче смята, че ще отнеме време ниската безработица да доведе до бърз ръст на заплатите, което предполага, че цикълът на затягане все още е далеч. Коментар на централния банкер миналата седмица сигнализира, че Австралийската централна банка все още е далеч от предприемането на първото си лихвено повишение.

Лоу все пак призна, че лихвено повишение би било „приемливо“ по-късно през тази година, но само в случай че ръстовете на заплатите и инфлацията се ускорят допълнително.

Очакванията на Австралийската централна банка са безработицата да спадне под 4% тази година до ниво, последно отчетено през 70-те години на миналия век. Ръстът на заплатите ще бъде в размер на 3% през 2023 г.

Лоу иска по-ускорено повишение на заплатите, за да може инфлацията да се върне на целовото равнище от 2-3%. Целта е това да се случи преди покачването на лихвите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още