IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвените повишения все още не влизат в плановете на Австралия

Инфлацията може да стигне над целевия диапазон между 2-3%, но рискът е приемлив, каза гуверньорът на централната банка Филип Лоу

14:30 | 11.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската централна банка все още е далеч от предприемането на първото си лихвено повишение. За това сигнализира коментарът на гуверньора на банката Филип Лоу, който посочи, че инфлацията в страната може да надмине целевия диапазон между 2-3%, но този риск е приемлив, съобщи Bloomberg.

„Подходът, който имаме в момента - докато очакваме доказателствата - предвижда риска, че инфлацията ще е над 3% за определен период от време и този риск е приемлив. Смятаме, че поемането на този риск е подходящо“, каза гуверньорът в отговор на въпроси пред австралийския парламент.

Коментарът на Лоу показва, че той продължава да защитава гълъбовия си подход*, който се различава от този на други централни банки, като Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка.

Пазарът реагира на изказването, като доходността на 10-годишните австралийски държавни облигации нарасна. Към 13 ч. българско време в петък доходността на бенчмарка е в размер на 2,2%.

Лоу все пак остави възможност за действие и посочи, че лихвено повишение би било „приемливо“ по-късно през тази година, но само в случай че ръстът на заплатите и инфлацията се ускори допълнително.

Наскоро инфлацията в Австралия мина средното ниво на покачване от 2,5% за пръв път от седем години насам. Лоу заяви, че още данни за ускорила се инфлация няма да са достатъчни, че да променят възгледите му, а ще трябва няколко поредни доклада да покажат устойчиво покачване на цените.

Централният банкер отново защити решението на банката да не променя паричната си политика в опит да види доколко може да свие нивото на безработица, преди да започне рязко покачване на заплатите. Към момента безработицата в Австралия е на равнище от 4,2 на сто.

"Лоу продължава да е хладнокръвен. Ясното съобщение от банката е, че няма спешна нужда от нормализиране на лихвите“, коментира старшият лихвен стратег в TD Securities в Сингапур Прашант Нюнаха.

Икономистите и пазарът обаче са скептично настроени към прогнозите на Лоу и смятат, че ще отнеме повече време безработицата под нивото от 4% да доведе до ръст на заплатите. Повечето експерти очакват финансовата институция отново да бъде изненадана от силата на икономиката и прогнозират покачване на лихвите само след няколко месеца.

Банката е предприела мерки за прекратяване на програмата за количествени облекчения в отговор на подобряването на икономиката. Гуверньорът многократно предупреди, че прекратяването на покупките на облигации не предполага затягане на паричната политика.

Лоу заяви, че банката ще реши през март дали да реинвестира падежиращите облигации и че това не е толкова наложително, както в САЩ. „Това е нещо, върху което ще трябва да се фокусираме повече през следващата година, когато ще има големи падежи“, каза Лоу.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още