IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ очаквано повиши лихвата за пореден път и намекна за последващи увеличения

Това е второто повишаване на основната лихва от избухването на пандемията насам в отговор на рекордната инфлация

14:34 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Икономиката на Великобритания се възстановява, като очакванията са инфлацията да се ускори допълнително и да достигне ниво от около 7% през пролетта. В отговор на покачването на цените Английската централна банка (АЦБ) повиши основния лихвен процент до 0,5%, става ясно от съобщение на сайта на банката.

Това е второто повишаване на основната лихва от избухването на пандемията насам.

„Увеличихме основния лихвен процент до 0,5%, за да подпомогнем връщането на инфлацията до целевото равнище от 2%. Може да е необходимо допълнително покачване на лихвите“, посочва регулаторът в прессъобщението на сайта си.

Прогнозите на АЦБ за инфлацията са тя да се забави в средата на 2022 г. „Не очакваме енергията да продължи да поскъпва толкова бързо, а недостигът, който в момента затруднява бизнесите да произвеждат стоките си, би трябвало да се облекчи. Очакваме инфлацията да е близо до целта ни до около 2 години“, посочват от централната банка.

Официалната статистика показа, че инфлацията във Великобритания е достигнала 30-годишен връх през декември.

Икономиката на страната продължава да се възстановява, като броят на безработните намалява, а нивото на безработицата е малко по-високо от предпандемичното си равнище.

Колкото до разпространението на омикрон, от банката посочват, че очакват с намаляването на броя на положителните случаи на коронавирус потребителското търсене отново да се увеличи.

Това е поредното повишение на лихвения процент от английския регулатор. През декември финансовата институция шокира с първото увеличение на лихвата от избухването на пандемията насам.

„Ако декемврийското увеличение ни научи на нещо, то е, че на първо място АЦБ – и по-специално гуверньорът Андрю Бейли – са видимо притеснени заради високото равнище на инфлацията и заради риска от порочен цикъл на растеж заплати-цени“, каза икономистът по развити пазари в ING Джеймс Смит.

Въпросът сега е доколко тези покачвания на показателя няма да се превърнат в серия от повишения през 2022 г. Ако това се случи, то би била първата такава серия от 2004 г. насам, а коментарът в прессъобщението дава сигнал, че шансът цикълът от увеличения да се случи не е малък.

Решението на АЦБ е в рязък контраст спрямо очакванията на пазара за резултата от предстоящото заседание на Европейската централна банка (ЕЦБ). За разлика от Федералния резерв на САЩ и АЦБ, изглежда, че европейският регулатор не бърза с взимането на решения в опит да не попречи на икономическото възстановяване и на растежа. В същото време данните показват, че инфлацията на Стария континент продължава да се ускорява, притискайки домакинствата и фирмите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още