IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ ще предприеме серия от лихвени повишения за пръв път от 2004 г.

Централната банка на Великобритания вероятно ще увеличи лихвата с 25 базисни пункта в четвъртък, смятат икономисти

13:39 | 31.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Английската централна банка (АЦБ) ще предприеме серия от лихвени повишения за пръв път от 2004 г. насам в опит да подпомогне икономиката на фона на рекордно високата инфлация, пише CNBC. Такива са очакванията на икономистите за следващите няколко месеца.

През декември финансовата институция шокира с първото покачване на лихвения процент от избухването на пандемията насам. Официалната статистика показа, че инфлацията във Великобритания е достигнала 30-годишен връх през декември.

Декемврийското увеличение на лихвата се случи въпреки бързото разпространение на омикрон щама на коронавируса, който заплашва да отслаби икономическото възстановяване на страната за пореден път.

Пандемичната ситуация в страната се подобрява през последните седмици, което засили очакванията за лихвено увеличение в размер на 25 базисни пункта на 3 февруари, когато ще се състои следващото заседание на АЦБ.

„Ако декемврийското увеличение ни научи на нещо, то е, че на първо място АЦБ – и по-специално гуверньорът Андрю Бейли – са видимо притеснени заради високото равнище на инфлацията и заради риска от порочен цикъл на растеж заплати-цени“, каза икономистът по развити пазари в ING Джеймс Смит.

Според него данните показват „лек и краткотраен“ икономически ефект от омикрон, който превръща увеличението от 25 базисни пункта в най-вероятния сценарий.

От банката Goldman Sachs Group Inc. прогнозират поредица от лихвени повишения от АЦБ през 2022 г.

イギリス イギリス

Източник: Bloomberg

Deutsche Bank също очаква такова повишение, а според старшия икономист Санджей Раджа комисията по парична политика в банката единодушно ще подкрепи това решение.

"Ако лихвата достигне 0,5%, очакваме комисията да потвърди, че всички ревинестиции по програмата за покупки на активи ще бъдат прекъснати след решението през февруари“, написа Раджа в своя бележка. Очакванията са 28 млрд. британски лири или приблизително 3% от реинвестициите да отпаднат от баланса на финансовата институция следващия месец.

Според експерта основното послание на комисията по парична политика ще бъде, че за поддържането на стабилна икономика е необходимо „умерено“ затягане. Очакванията на икономистите са инфлацията да достигне връх от 6,5% и и да продължи да бъде над целевото равнище на банката за 2% в следващите две години, като така ще отнеме повече време да бъде озаптено покачването на цените.

"Опасенията около очакванията за увеличаване на заплатите и съответно на инфлацията в услугите, заедно с продължаващия натиск върху снабдителните вериги, би трябвало да дадат достатъчно основания на комисията да повиши лихвите през следващите няколко тримесечия“, каза Раджа. Според него ускоряващата се инфлация и по-специално увеличените енергийни сметки ще окажат влияние върху търсенето в бъдеще. Затягащите се финансови условия на международно ниво също ще свият световния растеж и съответно въшното търсене на Великобритания.

"Продължаваме да виждаме, че комисията прогнозира излишък на производството в самия край на прогнозния хоризонт (след 3 години), с инфлация, която ще е под целевото равнище от 2% и съответно ще допринесе за ръст на безработицата“, каза Раджа.

Това би дало възможност на АЦБ да се придържа към посланието за „умерено“ затягане. Очакванията на Deutsche Bank са да има още едно лихвено повишение в размер на 25 базисни пункта през август, последвано от увеличения на лихвата през февруари 2023 г. и август 2023 г. Ако това се случи, основният лихвен процент ще се равнява на 1,25 на сто.

BNP Paribas измести прогнозите си за по-ранно лихвено покачване от май на февруари месец на фона на инфлацията, която продължава да се ускорява, и на фона на облекчаването на пандемичната ситуация в страната. Икономистите на френската банка също предвиждат 25 базисни пункта увеличение в четвъртък и не смятат, че посланието от заседанието на АЦБ ще е за допълнителни ястребови ходове*.

„Очакваме комисията да започне процеса на свиване на баланса [на банката]“, написаха икономисти от BNP Paribas в своя бележка.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още