Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията във Великобритания достигна 30-годишен връх

Покачването на цените подсилва очакванията, че Английската централна банка може отново да повиши лихвените процени

Инфлацията във Великобритания достигна 30-годишен връх

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се е ускорила до 30-годишен връх през декември 2021 г., след като по-високите цени на енергията, възобновеното високо търсене и проблемите с доставките са продължили да вдигат потребителските цени, пише CNBC.

Инфлацията е достигнала 5,4% на годишна база, което е най-високото ниво от март 1992 г. За сравнение - през ноември показателят се равняваше на 5,1%, което е 10-годишен връх. Прогнозите на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишение до 5,2%.

На месечна база цените са се увеличили с 0,5 на сто, което е над очакванията на икономисти за ръст от 0,3 на сто.

Още по темата

Ускоряващата се инфлация подсилва очакванията, че Английската централна банка (АЦБ) може отново да повиши лихвените процени. На последното си заседание през декември 2021 г. финансовата институция бе първата сред големите централни банки, която шокира с такова решение.

Пазарите ще следят внимателно следващото заседание на комисията по парична политика на АЦБ, което предстои да се състои на 3 февруари.

Банката работи и на фона на значително затегнат пазар на труда, в който свободни позиции са на рекордно високо ниво, а заетостта е под предпандемичните си нива.

Портфолио мениджърът в Quilter Investors Пол Крег посочи, че данните оправдават декемврийското решение на АЦБ, но не е сигурно какво може да е решението от заседанието през февруари.

Още по темата

"Комисията по парична политика ще е изправена пред трудния избор да осигури финансова стабилност или да подпомогне на домакинствата да се справят с покачването на цените, което ще притисне доходите им през трудния зимен период“, каза Крег. По думите му не поскъпва само издръжката на живот, а се увеличават и разходите за придвижване до работа. В същото време покачването на заплатите може да е недостатъчно, за да покрие разходите за завръщане към нормалното.

Във вторник официалната статистика показа, че годишното увеличение на заплатите е било в размер на 3,8% през декември. Според експерта в момента има „истински опасения“, че бедността сред работещите расте.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини
Производствените цени в Германия записаха безпрецедентен ръст