IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика надмина предпандемичните си нива преди появата на омикрон

През ноември БВП на страната показа значително възстановяване от пандемията и надмина очакванията на пазара

12:22 | 14.01.22 г.
<p>
	Секторите на услугите и на строителството са били над предпандемичните си нива с 1,3%, докато производството е останало под тези нива с 2,6 на сто.<em> Снимка: <em>Jason Alden/Bloomberg</em></em></p>

Секторите на услугите и на строителството са били над предпандемичните си нива с 1,3%, докато производството е останало под тези нива с 2,6 на сто. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Британската икономика се е разраснала до над предпандемичните си нива за пръв път през ноември 2021 г., подкрепена от ускоряващата се инерция сред различните сектори и преди омикрон щамът да удари страната, съобщава Financial Times.

На месечна база икономиката се е разширила с 0,9% през ноември, което е значително забързване спрямо близкото до стагнация ниво от предишния месец, сочат данните на Националната статистическа служба, публикувани в петък. Резултатът е значително по-висок спрямо прогнозите за 0,4% ръст на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Благодарение на увеличението брутният вътрешен продукт (БВП) е бил с 0,7% над нивото си от февруари 2020 г. - месец преди избухването на пандемията и въвеждането на ограничителни мерки в страните по света. Това е сигнал, че икономиката напълно е възстановила загубеното през пандемията.

Силно повишение е отчетено във всички сектори. Секторът на услугите, който представлява около 80% от икономиката, се е разширил с 0,7% на месечна база. За резултата е допринесло силно представяне на търговията на дребно. Индустриалното производство се е увеличило с над 1% - повече от очакваното, а строителството се е възстановило, отбелязвайки 3,5% ръст след отчетен спад през предходния месец.

le le

Източник: Office for National Statistics

Секторите на услугите и на строителството са били над предпандемичните си нива с 1,3%, докато производството е останало под тези нива с 2,6 на сто.

Данните обаче са преди появата на омикрон щама и ръста в броя новозаразени, който той предизвика. „Евентуално ръстът на БВП през ноември ще се забави през декември, когато омикрон удари силно сектора на потребителските услуги“, каза главният икономист в Pantheon Macroeconomic Самюел Томбс.

От статистическата служба посочват, че ако няма по-нататъшни ревизии на данните, БВП на страната или ще достигне, или ще задмине предпандемичните си нива през четвъртото тримесечие на 2021 г. Това обаче ще е възможно само ако през декември показателят не се е свил с повече от 0,2%.

Друг доклад на Националната статистическа служба показа стабилно възстановяване на промишлеността през ноември. Индустриалното производство е нараснало с 1% на месечна база. "Това означава, че производството е с 2,6% под нивата си от февруари 2020 г.", пишат експертите в доклада.

Причина за повишението е ръст в три от четири индустриални сектора - производството е нараснало с 1,1%, а отчетеният ръст при сектора на ВиК услугите е в размер на 1,6 на сто. Производството на електроенергия и газ се е увеличило с 1,3%. Въгледобивното производство се е свило с 1,3%, а добивът на суров петрол и природен газ е намалял с 2,3%.

Стоковият търговски баланс е бил отрицателен в размер на 11,337 млрд. британски лири. За сравнение – очакванията бяха за баланс от 14,20 млрд. британски лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още