IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Австралийската централна банка: Може да повишим лихвите тази година

Нямаме конкретно приет план, ще следим постъпващите данни, заяви Филип Лоу

10:56 | 09.03.22 г.
<p>
	Финансовите пазари очакват първото увеличение на лихвите да е през юни в размер на 15 базисни пункта, докато повечето икономисти смятат, че то ще се случи през август.<em> Bloomberg L.P</em></p>

Финансовите пазари очакват първото увеличение на лихвите да е през юни в размер на 15 базисни пункта, докато повечето икономисти смятат, че то ще се случи през август. Bloomberg L.P

Австралийската централна банка може да повиши лихвите през тази година, докато централните банкери се опитват да преценят дали ръстът в цените, предизвикан от руската инвазия в Украйна, ще върне инфлацията в страната на целевото равнище. Според гуверньора на финансовата институция Филип Лоу повишение на лихвите в Австралия през тази година звучи правдоподобно, пише Bloomberg

„Нямаме конкретно приет план. Следим данните, които постъпват всеки месец“, заяви Лоу в отговор на въпрос дали банката ще повиши лихвите, ако данните за април покажат, че инфлацията се е ускорила.

По време на бизнес конференция Лоу посочи, че сегашната несигурна обстановка, в която ръстът на заплатите и основната инфлация в Австралия са по-ниски спрямо други места, банката разполага с време, за да оцени постъпващата информация и да наблюдава как се развиват несигурностите. „Предвид перспективите повишаването на лихвите по-късно през тази година звучи правдоподобно“, каза гуверньорът.

Изказването на централния банкер показва смяна в позицията на австралийския регулатор. Само преди месец Лоу уверяваше, че Австралийската централна банка все още е далеч от предприемането на първото си лихвено повишение от години и че то ще се случи само ако ръстът на заплатите и инфлацията се ускори допълнително.

Освен това коментарът подчертава и смяната в начина на работа на банката, която започва повече да разчита на данните, за да взима решения по паричната политика. За разлика от Фед в САЩ или Английската централна банка (АЦБ) обаче австралийският регулатор не изключва напълно другите си опции, което подчертава възможността банката да остане търпелива. Според Лоу твърде ранното покачване на лихвения процент може да застраши намаляването на безработицата.

„Все още следим зорко какво се случва на пазара на труда. Да, инфлацията със сигурност ще е висока за известно време, докато тези странични проблеми с доставките преминат. След като те преминат, ще бъде много важно какво се случва с разходите за труд“, каза Лоу.

Миналия месец банката прекрати програмата си за покупка на облигации, посочвайки укрепналите икономически перспективи като причина за решението си. Сега финансовите пазари очакват първото увеличение на лихвите да е през юни в размер на 15 базисни пункта, докато повечето икономисти смятат, че то ще се случи през август.

„Днес Лоу звучеше сякаш е по-близо до покачването на лихвите, отколкото когато и да е било през пандемията“, коментира ръководителят по австралийска икономика в Commonwealth Bank of Australia Гарет Ейърд, който също очаква лихвено повишение през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още