IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Руската централна банка няма да приема въпроси след заседанието

Този петък руският регулатор ще вземе решение за лихвения процент

17:33 | 14.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина няма да отговаря на въпроси от журналисти този петък, след като руският регулатор обяви решението си за паричната политика, пише Ройтерс.

Обикновено Набиулина провежда пресконференция, която се излъчва на руски и английски език, след като банката реши какъв ще бъде размерът на лихвения процент, въпреки че такова събитие липсваше, когато лихвата бе повишена двойно на 28 февруари.

Увеличението от 9,5% до 20% бе предшествано от срив в стойността на руската рубла, предизвикан от санкциите, наложени на Москва от западните страни заради атаката й над Украйна.

Решението за лихвата бе последвано от други мерки като контрол върху капитала и насоки за компаниите, ориентирани към износа, да продадат 80% от приходите си в чуждестранна валута.

Предстои Руската централна банка да обнови прогнозите си за инфлацията и икономическия растеж на фона на войната в Украйна и наложените санкции на страната.

Независима анкета сред анализатори по поръчка на централната банка показа прогнози за инфлация от 20% и икономически спад от 8% през тази година. Очакванията са средният размер на лихвата да е 18,9% през 2022 г.

Набиулина ръководи руския регулатор от 2013 г., а мандатът й изтича на 24 юни тази година. Според закона руският президент Владимир Путин трябва отново да предложи Набиулина или да избере друг кандидат в срок до 24 юни.

Предстои заседанието на централната банка да приключи в петък, 18 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още