IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Санкциите срещу Руската централна банка са по-драматични от тези по SWIFT

Горещата фаза на войната ще свърши по-бързо, за да се търси друг вид подредба, надява се финасистът

16:05 | 01.03.22 г. 1
Хампарцумян: Санкциите срещу Руската централна банка са по-драматични от тези по SWIFT

Той е на мнение, че светът като цяло ще пострада по един или друг начин от санкциите срещу Москва, но Русия ще пострада много повече и по-дълго и ще има огромни репутационни загуби.

Финансистът се надява, че горещата фаза на войната ще свърши по-бързо, за да се търси друг вид подредба, но очаква, че ще има продължителен период на санкции, контрасанкции и затруднения.

Според Хампарцумян има риск за европейските банки, които имат бизнес в Русия, но те не са толкова големи, колкото за гигантите "Сбербанк" и ВТБ.

"Санкциите могат да предизвикат събития, които не са прогнозирани", предупреди Хампарцумян. По думите му ситуацията е много по-сериозна, отколкото през 2014 г. при анексирането на Крим от Москва, но дори изключването на страната от системата SWIFT не е толкова драматично, колкото санкциите срещу Централната банка на Русия.

Финансистът напомни, че Русия има собствена система за междубанкови съобщения, която ще обслужва вътрешните преводи. Той обясни, че ако една банка бъде извадена от SWIFT, следват сериозни затруднения за плащанията към света, но потвърди, че те са заобиколими – но „ще е по-скъпо, по-трудно, по-несигурно“.

Хампарцумян смята, че блокирането на Централната банка на Русия е много по-сериозна и болезнена опция, която няма да засегне търговските клиенти на банката, а държавата и нейните резерви, на които Владимир Путин разчита, за да избегне някои от ефектите от санкциите.

„Много вероятно е да има спад в еврозоната, както и спад в руската икономика, а събитията ще предизвикат и промени в плановете за бъдещето развитие на континента – може да се очаква забавяне на затварянето на АЕЦ в Германия, стимули за производството покрай натиска за развиване на по-боеспособни армии, може би и индустриално планиране в Европа", посочи той.

"Студената война е била период на икономически растеж на западния свят", напомни обаче Хампарцумян.

Какви са рисковете за международната финансова система във войната в Украйна?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 7
caller
преди 2 години
Най-добре е да се конфискуват всички средства на руските банки навсякъде по всички земни кълбета. След което да се преведат по сметките на Украйна, а президента Зеленски да реши какви оръжия и колко да поръча и закупи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още