fallback

ОИСР: Войната в Украйна може да свие икономическия растеж и да ускори инфлацията

Централните банки трябва да имат готовност да се намесят при по-голям шок, предупреждават от организацията

18:58 | 17.03.22 г. 2

Войната в Украйна може да свие световния икономически растеж с над 1% и да ускори инфлацията с 2-2,5%, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в четвъртък, цитирана от Ройтерс.

Според организацията добре преценено увеличение на правителствените разходи в размер на около 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от ОИСР може да намали с около наполовина негативните последици от конфликта в Украйна, без значително да ускори инфлацията.

Тъй като Европа е силно зависима от руския внос на енергоносители, войната може да свие икономиката на еврозоната с 1,4%, докато негативното влияние върху икономиката на САЩ ще е в размер на около 0,9 на сто, прогнозира организацията в свой анализ относно последиците от конфликта.

Въпреки че Русия и Украйна допринасят за 2% от световния брутен вътрешен продукт (БВП), двете страни имат значително влияние върху енергийните и суровинните пазари, тъй като са големи производители на суровини.

Тъй като поскъпването на енергията и суровините допринася за вече високата инфлация, от ОИСР смятат, че централните банки трябва да се фокусират върху нормализирането на паричната политика, но по-бавен темп би бил оправдан в страни, където последиците ще са най-сериозни.

От ОИСР предупреждават, че централните банки трябва да имат готовност да се намесят, както е необходимо, за да могат финансовите пазари да продължат да работят в случай на голям шок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
fallback