IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на новооткритите работни места в Австралия остана под прогнозите

Безработицата в страната се е запазила на стабилни равнища, което е сигнал, че пазарът на труда ще се затегне още повече

09:59 | 14.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Новооткритите работни места в Австралия през март са били по-малко от прогнозираното, а безработицата се е задържала на 13,5-годишно дъно, пише Bloomberg.

Заетостта е нараснала със 17 900 работни места на месечна база през март. Повишението е водено от ръста на служителите, наети на пълно работно време, показват данните на австралийската статистическа служба, публикувани в четвъртък. За сравнение - прогнозите на икономистите предвиждаха увеличение от 30 хиляди.

Безработицата се е задържала на ниво от 4% спрямо прогнозите за свиване с един базисен пункт, а нивото на участие в пазара на труда също е останало стабилно.

Австралия Австралия

"Има малко понижаване в броя изработени часове, което отразява ефекта от наводненията в Нов Южен Уелс и Куинсланд", каза ръководителят по макроикономически прогнози в BIS Oxford Economics Шон Ланкейк. Той обясни, че стабилното покачване в броя новозаразени с омикрон щама също е ограничило изработените часове през месеца.

Друг доклад по-рано тази седмица показа, че броят на свободните работни места също е достигнал 13,5-годишен връх, което предполага, че пазарът на труда ще се затегне още повече.

Междувременно бизнес нагласите в страната са се подобрили, след като фирмите прехвърлиха нарасналите разходи върху потребителите - отражение на стабилното търсене в страната.

Икономистите продължават да поддържат вижданията, че има достатъчно доказателства, поради които централната банка на Австралия да започне серия от лихвени повишения.

Паричните пазари прогнозират увеличение на лихвата от 25 базисни пункта през юни до 0,35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още