IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка се подготвя за ястребов полет

Банката ще оцени постъпващите данни за инфлацията и разходите на труд при определяне на паричната политика, заяви гуверньорът Филип Лоу

10:35 | 05.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Австралийската централна банка намекна за възможно първо лихвено повишение от над десетилетие насам, след като премахна мантрата си за търпелив подход към паричната политика - изненадващ ход за пазарите, който изстреля цената на австралийския долар до деветмесечен връх, пише Ройтерс.

Регулаторът запази основната си лихва на ниво от 0,1% във вторник, но предупреди, че инфлацията се ускорява и че е възможно допълнително да нарасне, докато безработицата е намаляла по-бързо от очакваното до 4,0%.

"През следващите месеци ще бъдат налични допълнителни важни данни за инфлацията и развитието на разходите за труд", посочи гуверньорът Филип Лоу в свое изявление. "Бордът (на банката) ще оцени тази и друга постъпваща информация, докато определя паричната си политика", допълни Лоу, в чийто коментар липсваше обичайната нотка за търпение.

Пазарите приеха тази промяна в изказа като стъпка напред към евентуално затягане на политиката, което изстреля цената на австралийския долар с 0,9% нагоре до 9-месечен връх.

Към 10:07 ч. българско време един австралийски долар се обменя срещу 0,7627 щатски долара.

По-рано Лоу бе заявил, че е правдоподобно да се смята, че първото лихвено повишение ще се случи по-късно тази година, докато пазарите прогнозираха по-ранен ход в посока увеличение на показателя.

Данните за потребителските цени трябва да бъдат публикувани на 27 април и аназалиторите очакват, че основната инфлация, без цените на храните и енергията, ще е нараснала с един процентен пункт или повече през първото тримесечие до годишно равнище от поне 3,2 на сто.

Ако очакванията се потвърдят, това би бил първият път, в който инфлацията надминава целевия диапазон на банката от 2-3%.

"Захвърлянето на мантрата за търпение е потвърждение, че подобно на другите развити страни, инфлацията в Австралия вече изненадва със своята инерция и размер и ще продължи да го прави", заяви инвестиционният стратег в GSFM Стивън Милър.

Пазарите отдавна прогнозират увеличение на лихвата до 0,25% през юни, като са в очакване на не по-малко от още шест повишения до края на 2022 г., с които показателят ще достигне 1,75%.

Тези очаквания за агресивно затягане отчасти отразяват прогнозите, че Федералният резерв на САЩ ще увеличи лихвите си с 50 базисни пункта през май и юни, което увеличава натиска върху другите централни банки да последват примера им.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още