IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия предупреди заемодателите да се подготвят за по-високи лихви

Възможно е да има лихвено повишение преди юни, заяви гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу

12:01 | 11.03.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Gray/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Gray/Bloomberg

Заемодателите в Австралия трябва да се подготвят за повишение на лихвените проценти през тази година, тъй като инфлацията се очаква да се ускори заради скорошното покачване на цената на суровините на световно ниво. За това предупреди гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу по време на банкова конференция, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че инфлацията в страната все още е на добро равнище от 2,6%, а ръстът на заплатите е умерен, което дава време на банката, преди да увеличи лихвите.

На въпрос дали лихвеното повишение може да се случи през юни, Лоу отвърна, че не желае да посочва конкретен месец, но има допустими сценарии, в които повишението може да се случи по-рано или изобщо да не се случи тази година.

Изказването на централния банкер показва смяна в позицията на австралийския регулатор. Само преди месец Лоу уверяваше, че Австралийската централна банка все още е далеч от предприемането на първото си лихвено повишение от години и че то ще се случи само ако ръстът на заплатите и инфлацията се ускори допълнително.

По-рано тази седмица Лоу заяви, че има възможност лихвите да бъдат повишени, но изтъкна, че всичко ще зависи от постъпващите данни.

"Все още следим зорко какво се случва на пазара на труда. Да, инфлацията със сигурност ще е висока за известно време, докато тези странични проблеми с доставките преминат. След като те преминат, ще бъде много важно какво се случва с разходите за труд“, каза в сряда Лоу.

Финансовите пазари залагат увеличението да бъде направено до юни - отчасти защото масово се очаква Федералният резерв на САЩ да затегне паричната си политика следващата седмица, а няколко други големи централни банки, като Английската централна банка (АЦБ), вече предприеха този ход.

Лоу напомни, че австралийският регулатор не е завишавал лихвите от края на 2010 г. насам, а голяма част от заемодателите в Австралия не са преминавали през цикъл на затягане, което може да се окаже неприятно изживяване.

Решението относно пътя на паричната политика е затруднено и от изненадващата оставка на заместник-гуверньора на банката Гай Дюбел в четвъртък, служил 25 години на финансовата институция. Сега Дюбел се премества в корпорация за зелена енергия и тепърва предстои да бъде избран негов заместник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
След вчерашното заседания на Европейската банка това се отнася и за българските кредитополучатели - цитирам Лагард -По-рано днес банката съобщи, че ще ускори свиването на мерките в подкрепа на икономиката, което е неочакван завой в паричната политика. Това може да се обясни със скока на инфлацията, станал още по-обезпокоителен заради войната в Украйна, започнала преди две седмици, отбелязва Ройтерс.Новината е от вчера с дата 10 март 2022 година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още