IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия прекрати покупката на активи, но остава гълъб

Местният регулатор продължава да е внимателен с отговора си към ускоряващата се инфлация

11:17 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Австралия реши да прекрати един от кризисните си инструменти, но сигнализира, че ще продължи да поддържа по-гълъбовия си тон*, предава Bloomberg.

Цената на австралийския долар и доходността върху държавните облигации намаляха, докато пазарите, залагащи на ускорено покачване на лихвите, осмисляха поетия от гуверньора на банката Филип Лоу ангажимент за търпеливо оценяване на инфлацията.

Лоу, който обяви прекратяването на 15-месечната програма за количествени облекчения, каза, че този ход не препдолага „лихвени повишения в краткосрочен план“.

オーストラリア オーストラリア

Източник: Bloomberg

С това изявление управителят на финансовата институция продължава да е внимателен в отговора на регулатора към ускоряващата се инфлация. Това го различава от други централни банкери, които вече взеха мерки, за да озапят покачването на цените, включително САЩ и Великобритания.

Гуверньорът за пореден път повтори виждането си, че „все още ще отнеме време“ заплатите в Австралия да се увеличат с темп, който би задържал инфлацията стабилна на целевото равнище от 2-3%.

Австралийският долар изтри 0,5% от стойността си веднага след изказването на Лоу, а доходността върху тригодишните държавни облигации намаля с 8 базисни пункта.

"Централната банка на Австралия направи гълъбово изказване, с което продължи да набляга на търпението, а тежестта остана върху ръста на заплатите, с който да бъде сигурна, че инфлацията ще остане на устойчиво целево равнище“, каза Су-Лин Онг от Royal Bank of Canada.

Австралийският регулатор представи и своите прогнози за няколко макроикономически показателя. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се разшири с около 4,25% през 2022 г. и с 2% през 2023 г. Безработицата ще се свие под 4 на сто през настоящата година и ще бъде около 3,75% в края на 2023 г. Основната инфлация допълнително ще се ускори през следващите тримесечия до около 3,25%, но ще се забави до около 2,75% през 2023 г.

"Централната банка се придържа към основното си виждане, че ускоряването на инфлацията ще е „временно“ - това е ясна разлика с Фед, който спря да използва тази дума. Бавният ръст на заплатите подкрепя възгледите на банката“, казва икономистът Джеймс МакИнтайър.

Балансът на централната банка е над три пъти по-висок спрямо нивото му от началото на пандемията. Гуверньорът заяви, че регулаторът ще разгледа реинвестирането на постъпленията от бъдещи падежи на облигации по време на следващото си заседание. То ще се състои през май.

Според Он коментарът на Лоу допринася за „гълъбовия тон“ на посланието.

"В предишните коментари на Лоу нямаше намеци за реинвестиране и на практика това предполагаше естествено свиване на баланса и на количествените облекчения“, каза експертът. "Това изказване предполага, че [банката] обмисля реинвестиране и стабилен баланс“, допълни Он.

В сряда Лоу ще направи първото си изявление за годината. Два дни след него централната банка ще публикува пълния си набор от прогнози.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още