IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското икономическо министерство: БВП може да се свие с 12% тази година

Ако консервативният сценарий се сбъдне, това ще е най-голямото понижение от 1994 г.

21:45 | 27.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската икономика може да се свие с 8,8% през 2020 г., показват данните от базисния сценарий на руското икономическо министерство, цитирани от Ройтерс. Друг по-консервативен вариант на прогнозите обаче предвижда понижение от 12,4% на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната - поредното доказателство, че санкциите срещу Москва оказват влияние върху икономиката на Русия.

Консервативният сценарий е в съответствие с изказване на бившия финансов министър на Русия Алексей Кудрин от по-рано този месец, когато той предупреди, че БВП ще се свие с над 10% тази година, отчитайки най-големия си спад от 1994 г. насам.

От ресорното министерство обаче са оптимисти по отношение на растежа през следващите няколко години, когато се прогнозира ръст от съответно 1,3% през 2023 г., 4,6% на следващата година и 2,8% през 2025 г. Консервативният сценарий обаче предполага още един спад от 1,1 на сто.

Данните са поредното доказателство за влиянието на наложените от запада санкции срещу Москва. Прогнозите може да бъдат ревизирани няколко пъти тази година, тъй като не е ясно какви ще са щетите от ограниченията, ако бъдат наложени нови такива.

Колкото до инфлацията, от икономическото министерство предвиждат, че тя ще се ускори до 22,6% тази година, като през 2023 г. ще остане значително над целевото равнище на централната банка от 4%.

Последните данни показаха, че инфлацията до 15 април вече се е ускорила до 17,62 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 2 години
А ние щото цъфтим и връзваме! България ще е третата най-засегната страна от този конфликт благодарение на слугинажното ни, инфантилно правителство! Да го кажа, пък блокирайте пак колко щете!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още