IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка пое ангажимент да запази ценовата стабилност

Регулаторът ще използва "всички необходими инструменти", за да минимизира рисковете за финансовата и ценовата стабилност, заяви гуверньорът на регулатора

17:07 | 11.04.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка пое ангажимент да запази ценовата и финансовата стабилност на страната през 2022 г., предаде Ройтерс.

В свое изказване пред руския парламент гуверньорът Елвира Набиулина е заявила, че централната банка ще използва "всички необходими инструменти" на паричната политика, за да минимизира рисковете за финансовата и ценовата стабилност през 2022 г.

Това е едно от първите изказвания на Набиулина, след като след последното заседание на банката през март за определяне пътя на паричната политика не се проведе пресконференция с участието на гуверньора.

Тогава руският регулатор отговори на очакванията и остави основната си лихва без промяна, след като в края на февруари я повиши от 9,5% до 20%. Това е най-високото ниво на лихвата от близо две десетилетия.

Миналата седмица управителят на финансовата институция неочаквано се задейства три седмици преди планираното заседание на банката и понижи основния си лихвен процент до 17%. Тогава банката загатна, че може да има последващи намаления, ако условията го позволяват.

"Екстремните външни условия продължават да са сложни и да свиват икономическата активност в Русия", посочват от банката в свое изявление, като допълват, че все още има рискове за финансовата стабилност на страната.

В понеделник стана ясно още, че текущата сметка на Русия е отчела излишък от 58,2 млрд. долара през първите три месеца на 2022 г. За сравнение - през същия период година по-рано показателят се е равнявал на 22,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
baba_meca
преди 2 години
Нямам рубли и фалита на Русия не ме касае. Но имам евра и тяхната обезценка ме засяга. Единственото което ми остава е, както с рублата- разкарвам еврата и какво прави ЕЦБ няма да ме касае....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Не гледай в къщата на белия човек, копейник, занимавай си се със собствената си кремълска полусъборена колиба! Защо това и защо онова не са отговори на въпроси за теб, поклонника на Пyттю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ще вдигнат лихвите споко :) Бърза работа няма ! Очакваме фалита на русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
А ЕЦБ нещо не си върши работата. Уж целта за инфлацията била 2%, а сега над 7% и ЕЦБ нищо не предприема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още