IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка остави лихвата на най-високото ниво от близо 20 години

Руският регулатор не промени параметрите по паричната си политика, но предупреди, че икономиката преминава през "широкообхватна структурна трансформация"

13:38 | 18.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Руската централна банка отговори на очакванията и остави основната си лихва без промяна, след като в края на февруари я повиши до 20%, съобщи CNBC. Това е най-високото ниво на лихвата от близо две десетилетия.

Финансовата институция обаче предупреди, че има значителна несигурност, тъй като икономиката преминава през "широкообхватна структурна трансформация".

Малко след началото на руската инвазия в Украйна преди три седмици финансовата институция повиши двойно лихвения процент. Тогава показателят бе завишен от 9,5% до 20%. В изявление, публикувано в петък, банката заяви, че рязкото увеличение е "спомогнало за поддържането на финансовата стабилност".

Масово очакванията сред икономистите, анкетирани от Bloomberg, бяха банката да запази лихвения процент на най-високото му ниво от близо две десетилетия. Петима от 31 икономисти прогнозираха увеличение с между 3 и 5 процентни пункта.

"Руската икономика навлиза във фаза на широкообхватна структурна трансформация, която ще бъде придружена от краткотраен, но неизбежен период на нараснала инфлация, основно свързана с промените в цените на редица стоки и услуги", става ясно от публикуваното съобщение.

По-рано тази седмица Русия успя да се спаси от исторически дефолт по задълженията си, след като изплати част от тях в долари, съобщи Ройтерс. В петък руското финансово министерство заяви, че е изпълнило задълженията си за плащане на еврооблигации в долари.

По-рано през деня стана ясно, че руският президент Владимир Путин е предложил гуверньора на Руската централна банка Елвира Набиулина за нов мандат.

Набиулина е начело на централната банка от 2013 г. и е управлявала редица кризи, спечелвайки си славата на технократ ястреб*, фокусиран върху борбата с инфлацията, дори и това да е за сметка на икономическия растеж. Тя успя да запази независимостта си въпреки някои критики от страна на Путин, който се надява да стимулира растежа.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Николай Караджов
преди 2 години
Мисля си дали нямаше да е по-добре Елвира Набиулина да беше на мястото на Кристин Лагард в ЕЦБ??? По отношение на монетарната политика на ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още