IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин предложи Елвира Набиулина за нов мандат начело на централната банка

Набиулина е начело на централната банка от 2013 г. и е управлявала редица кризи, спечелвайки си славата на технократ ястреб

10:47 | 18.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Елвира Набиулина. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Елвира Набиулина. Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин е предложил гуверньора на Руската централна банка Елвира Набиулина за нов мандат, става ясно от позиция на сайта на Държавната дума, цитирана от Bloomberg.

Съветът на долната камара на парламента ще обсъди предложението на 21 март, става ясно още от съобщението.

Набиулина е начело на централната банка от 2013 г. и е управлявала редица кризи, спечелвайки си славата на технократ ястреб*, фокусиран върху борбата с инфлацията, дори и това да е за сметка на икономическия растеж. Тя успя да запази независимостта си въпреки някои критики от страна на Путин, който се надява да стимулира растежа.

Но инвазията на Путин в Украйна отприщи сурови санкции, които пречат на усилията ѝ да превърне Русия в „крепост“, която да предпазва от западното влияние. Засега около половината от валутните резерви на Руската централна банка на стойност 640 млрд. долара са замразени, тласкайки страната към първия ѝ дефолт по дълг във валута от над век.

Централната банка ще заседава в петък, за да реши дали да променя основната лихва, която бе увеличена повече от двойно от началото на инвазията досега. Набиулина трябва да даде изявление след обявяването на решението, но няма да приема въпроси от медии, както бе обичайно досега.

Това ще е първият редовен преглед на лихвите от началото на войната, която доведе до строги санкции и върза до голяма степен ръцете на централната банка.

След извънредно увеличение, с което основната лихва стана 20%, регулаторът се очаква да запази най-високото равнище от почти две десетилетия според всички с изключение на петима от 31 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Останалите очакват увеличение от 3-5 процентни пункта.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още