fallback

Ускоряването на щатската инфлация надмина прогнозите на икономистите

Данните показват, че на Федералния резерв на САЩ предстои още много работа, за да озапти бързото покачване на цените

16:48 | 11.05.22 г.

Инфлацията в САЩ е останала на рекордно високи равнища през април, надминавайки прогнозите на икономистите и поставяйки под риск икономическата експанзия на страната, съобщи министерството на труда на САЩ, цитирано от CNBC.

Индексът на потребителските цени в САЩ е записал повишение от 8,3% на годишна база през април, което е над очакванията на Dow Jones за ръст от 8,1%. Резултатът показва леко забавяне от достигнатия през март връх от 8,5%, но въпреки това е близо до най-високото равнище от лятото на 1982 г.

Основната инфлация, извън цените на храните и енергията, се е ускорила до 6,2% спрямо прогнозите за равнище от 6%.

Месечното увеличение на показателя също е било над очакванията в размер на 0,3% (спрямо прогнози за 0,2% ръст) и на 0,6% за основната инфлация, извън храните и енергията (спрямо очакванията за 0,4% ръст).

 

В отговор на бързото покачване на цените Федералният резерв на САЩ повиши лихвите два пъти, като на последното си заседание миналата седмица одобри най-голямото лихвено повишение от 22 години насам. Данните в сряда обаче показват, че на централната банка ѝ предстои още много работа.

Покачването на цените означава, че покупателната способност на домакинствата е намаляла. Инфлационно изгладеният ръст на реалните заплати е бил отрицателен в размер на 0,1% на месечна база въпреки номиналното увеличение от 0,3% в средното почасово заплащане. На годишната база заплатите са намалели с 2,6%, докато почасовото заплащане е нараснало с 5,5 на сто.

Данните повлияха негативно на предборсовата търговия на Wall Street, където доходността по 10-годишните щатски облигации отново се изстреля над 3%.

Цената на енергоносителите е намаляла с 2,7% на месечна база спрямо отчетения ръст от 30,3% за година, докато бензинът е поевтинял с 6,1% спрямо март. Храните са станали с 9,4% по-скъпи.

Голям принос за ръста на цените са имали и продажбите на автомобили, тъй като проблемите на веригите на доставка - особено на ключовите за сектора чипове - доведоха до ръст в цените. Автомобилите втора употреба са станали с 0,4% по-евтини на месечна база, но цената на новите автомобили се е покачила с 1,1%. На годишна база покачването на цените е достигнало съответно 22,7% и 13,2% за двете категории.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
fallback