IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатската инфлация достигна най-високо ниво от 1981 г.

През март ускоряването на цените отново е малко над очакванията

15:49 | 12.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Тенденцията на нарастване на цените в САЩ продължи да се засилва през март. Потребителските цени в най-голямата валутна зона в света се повишиха с 8,5% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Министерството на труда във Вашингтон във вторник.

За последно инфлацията е била толкова висока през декември 1981 г.

Така инфлацията отново е малко над прогнозите на анкетираните от Bloomberg експерти, които предварително очакваха 8,4%. През февруари цените се увеличиха със 7,9%. 

Наскоро Федералният резерв на САЩ даде ясен сигнал, че ще противодейства на силния ценови натиск. Той иска да намали баланса си, който в момента възлиза на почти 9 трлн. долара, по-бързо от първоначално планираното, обясни наскоро директорът Лаел Брейнард.

На последното си заседание Фед - както се очакваше - повиши основния лихвен процент с 0,25 процентни пункта за първи път от 2018 г. насам. Възможно е Фед дори да избере повишение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта на някое от предстоящите си заседания. Според пазарните очаквания в края на годината лихвеният процент трябва да бъде между 2,25 и 2,75%. Следващото заседание на Фед ще се проведе на 3 и 4 май.

Централните банкери трябва да намерят трудния баланс между борбата с инфлацията и възможната опасност от рецесия. Последиците от войната в Украйна, успоредно с обрата в паричната политика, пораждат опасения за икономиката. Същевременно високата инфлация засилва опасенията от спирала на заплатите и цените, при която потребителските цени и равнището на заплатите се засилват взаимно. Пазарът на труда в САЩ е много стабилен, с равнище на безработица от 3,6% и почти пълна заетост.

"Наблюдаваме силен темп на инфлацияta във всички области, както при стоките, така и при услугите", заяви преди публикуването на статистиката Блерина Уручи, икономист за САЩ в T. Rowe Price Group Inc.  Уручи заяви, че ограниченията по веригата на предлагане продължават да тласкат цените нагоре, с изключение на облекчаването на разходите за употребявани автомобили.

"За мен това е червен флаг", каза Уручи пред Wall Street Journal. "Другият червен флаг е нахлуването на Русия в Украйна и възходът на Covid в Китай. Те създават рисковe и са предпоставка за забавяне на нормализирането на веригите за доставките".

В България цените се повишиха за 12-и пореден месец през февруари до 5% на годишна база. В своята пролетна прогноза от Министерството на финансите коригираха очакванията си за инфлация до малко над 10% през тази година. 

В момента инфлацията в еврозоната е 7,5%. В четвъртък Бордът на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе редовното си заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
САЩ прилагат създаващ щети метод за емитиране на долари. Държавната грешка е водещата причина за щети. Тази практика сътворява инфлация. Ако не се ползваше грешния метод за емитиране на долари, правителството на САЩ нямаше да има сегашните дългове. Федералният резерв е жертва на финансовата грешка. Същият, дори сто пъти да промени основната лихва не може да осигури устойчиво прекратяване на инфлация. Прекратяването на сегашната държавна финансова грешка е условие за устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още