IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишната инфлация в Испания изненадващо отново се е ускорила

Потребителските цени са нараснали с 8,7% на годишна база през май, сочат предварителните данни на статистическата служба на страната

12:49 | 30.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:</em></p>

Снимка:

Годишната инфлация в Испания се е възвърнала към темп на покачване през май, ускорявайки се неочаквано до равнище от 8,7%, показват предварителните данни на Националния статистически институт на страната, цитирани от Ройтерс.

Испания Испания

Източник: Bloomberg L.P.

За сравнение - през април годишната инфлация се равняваше на 8,3%, докато през март показателят достигна най-високото си ниво от 1985 г. в размер на 9,8%.

Очакванията на икономистите, анкетирани от медията, бяха за запазване на априлския резултат от 8,3 на сто.

Икономическите последици от руската инвазия в Украйна доведоха до ускоряване на инфлацията, като покачиха цените на редица стоки и услуги, особено на енергоносителите и на зърнените култури.

Основната инфлация, която не включва цените на храните и енергията, се е ускорила до 4,9% на годишна база през май, достигайки 26-годишен връх спрямо нивото от 4,4% през април.

Инфлацията, хармонизирана с Европейския съюз (ЕС), е достигнала 8,5% на годишна база спрямо нивото от 8,3% месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още