Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в Испания се забави, но продължава да е на високо равнище

Окончателните данни от няколко страни членки на еврозоната показват леко забавяне в темпа на растеж на потребителските цени

Инфлацията в Испания се забави, но продължава да е на високо равнище

Снимки: Bloomberg L.P.

Ускоряването на испанската инфлация се е забавило през април, но покачването на цените е останало на високи равнища, показват данните от испанския статистически институт, цитиран от Ройтерс.

През миналия месец индексът на потребителските цени в Испания се е покачил с 8,3% на годишна база спрямо очакванията на икономистите, анкетирани от медията, за ръст от 8,4%. За сравнение - през март показателят се е равнявал на 9,8%, което означава, че инфлацията може би вече е достигнала своя пик, но продължава да е на високо ниво.

Още по темата

Същевременно годишната основна инфлация, извън цените на храните и енергията, е била 4,4%, което е ръст от 1 процентен пункт спрямо нивото през март. Това е било и най-високото равнище от декември 1995 г.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени е бил 8,3%, което е понижение спрямо равнище от 9,8% през март и е в съответствие с прогнозите на икономистите.

По данните на института цената на храните и безалкохолните напитки през април е била по-висока спрямо предходния месец и спрямо същия период на 2021 г. Причина за това са били поскъпналите масла и сходни продукти, като освен тях са поскъпнали и хотелите, кафенетата и ресторантите.

Данните за Испания са едни от първите, които дават информация за движението на цените в еврозоната. По-рано тази седмица стана ясно, че германската инфлация се е задържала на рекордни равнища за втори пореден месец през април, когато годишното покачване на цените е било в размер на 7,4%.

Отделен доклад, публикуван в петък, показа, че инфлацията във Франция също е останала на високо ниво през април, ускорявайки се с 0,5% на месечна (1,0% ръст през март) и с 4,8% на годишна база (4,5% ръст през март).

Още по темата

Основен двигател на тези движения е било ускореното покачване на цените на услугите (3,0% спрямо 2,3% през март) и храните (3,8% спрямо 2,9% през март). Темпът на растеж на цените на енергията се е забавил, но на годишна база е продължил рязкото си покачване в размер на 26,5% спрямо отчетените 29,2% през март.

Основната френска инфлация е била в размер на 3,2%. Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени е нараснал с 0,5% на месечна (1,6% през март) и с 5,4% на годишна база (5,1% през март).

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в Австралия записаха четвърти пореден месечен ръст