IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия и Испания планират газопровод, за да диверсифицират газовите доставки

Италианската Eni има готовност да отвори сметка в рубли, за да плати за следващата доставка на газ от Русия, твърди Bloomberg

09:45 | 13.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Испанската Enagas и италианската Snam обсъждат възможността за изграждане на крайбрежен газопровод, който да свърже Италия и Испания, съобщава Ройтерс. Целта е диверсификация на газовите доставки.

Испания има най-големият капацитет в Европа да приема втечнен газ. В страната има шест терминала за втечнен газ с общ капацитет от около 62 млрд. куб. метра годишно и може да приема доставки от различни източници. Но потенциалът за транзит към останалите европейски държави е минимален.

От италианската Snam коментират, че ако бъде изграден газопроводът, той ще бъде с капацитет от 30 млрд. куб. метра годишно. В крайбрежието тръбите могат да бъдат положени по-бързо, отколкото на сушата и вероятно изграждането му ще отнеме 3-4 месеца, посочват още от италианската компания.

Към момента Италия има три свои терминала за втечнен газ, но е много зависима от доставките на руския природен газ.

Заради тази обвързаност италианската Eni планира да плати за доставките през май, съобразявайки се с исканията на "Газпром" - в рубли, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според информацията на агенцията компанията все още не е отворила сметка в рубли, но има готовност да го направи. Плащането ще бъде извършено след последните разяснения на "Газпром", че плащанията не нарушават санкциите на ЕС и рублите ще се превалутират през Националния клирингов център.

На този етап говорител на Eni отказа да коментира. Италианският премиер Марио Драги от своя страна обясни, че още очаква коментар дали новият момент в плащанията с рубли е нарушение на европейските санкции.

Bloomberg допълва, че в подобно положение е и германската Uniper. До края на месеца компанията трябва да плати за руския газ, като заявява, че ще направи това плащане в евро, както е по договор, но и ще отговаря на исканията на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още