IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика записа по-голям ръст от очакваното

Резултатът може да насърчи централната банка да предприеме по-голямо лихвено повишение следващата седмица

10:49 | 01.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Австралийската икономика се е разраснала повече от очакваното през последното тримесечие, когато разходите на домакинствата нараснаха и допълнително засилиха доводите за голямо лихвено повишение в размер на 40 базисни пункта следващата седмица, съобщи Bloomberg.

Австралия Австралия

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е записал повишение от 0,8% на тримесечна и от 3,3% на годишна база. Резултатът е надминал очакванията, както и средното предпандемично равнище от около 2%.

Гуверньорът на Австралийската централна банка Филип Лоу може да приеме данните като потвърждение на необходимостта от предприемане на по-ястребова* позиция, след като миналия месец регулаторът одобри първото си лихвено повишение от над десетилетие.

Някои икономисти, включително тези в ANZ Banking Group Ltd. и AMP Capital Markets, прогнозират увеличение на лихвите от 40 базисни пункта следващата седмица, когато централната банка ще проведе заседание.

Данните показват основно "подобряващо се потребление, както и някои признаци, че бизнес и правителствените инвестиции са стабилен двигател на ръста", каза Диана Мусина от AMP. Тя очаква основната лихва да достигне равнище между 1,5-2% до края на годината. "Те (ръководството на централната банка) ще искат да изпреварят инфлацията", допълни Мусина.

За сравнение - паричните пазари прогнозират, че основната лихва ще достигне 2,7% до декември.

Съотношението между спестяванията на домакинствата и доходите им спадна до 11,4% през последното тримесечие от 13,4% в края на 2021 г., достигайки най-ниското ниво от началото на пандемията. Причината за това е, че темпът на растеж на разходите на домакинствата надмина този на доходите им, обясняват от статистическата служба.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още